Linkovi

Abeova donacija kontroverznom hramu


Premijer Japana klanja se ispred glavnog oltara u holu borilačkih veština Nipon Budokan u Tokiju pre današnje komemoracije

Tokijski svetilište, kojem je Abe ponudio novčani prilog na današnju 70. godišnjicu poraza Japana u Drugoim svetskom ratu, odaje počast dva i po miliona stradalih Japanaca tokom rata, ali i 14 osuđenih ratnih zločinaca...

Premijer Japana Šinzo Abe poslao je prilog kontroverznom ratnom svetilištu, što će najverovatnije razgneviti mnoge Kineze i Koreance, koji su već iznervirani zbog onoga što smatraju neadekvatnim izvinjenjem konzervativnog japanskog lidera za ratne zločine svoje zemlje.

Lokalni mediji prenose da je Abe ponudio novčanu donaciju svetilištu Jasukuni na današnju 70. godišnjicu poraza Japana u Drugom svetskom ratu.

Tokijski hram odaje počast dva i po miliona stradalih Japanaca tokom rata, ali i 14 osuđenih ratnih zločinaca.

Japan je obeležio godišnjicu nizom memorijalnih službi i govora, od kojih je jedan održao i car Akihito, sin cara Hirohita, koji je vladao za vreme Drugog svetskog rata.

Premijer Abe je tokom jučerašnjeg, dugoočekivanog govora izrazio - kako je rekao - "duboko žaljenje" zbog "nemerljive štete i patnje" izazvane agresijom Japana u prošlosti i insistirao da izvinjenja njegovih prethodnika ostaju neuzdrmana.

Abe je međutim takođe rekao da buduće generacije Japanaca "koje nemaju ništa s ratovima" ne bi trebalo da budu primorane da se izvinjavaju.

Regionalne reakcije na njegov govor bile su uglavnom negativne.

XS
SM
MD
LG