Linkovi

Proradila prva nuklearka posle "Fukušime"


Japanska kompanija za proizvodnju električne energije ponovo je pokrenula nuklearni reaktor – prvi koji je vraćen u pogon u skladu sa novim bezbednosnim standardima uvedenim posle katastrofe u Fukušimi.

Kompanija Kjušu Elektrik Pauer očekuje da će reaktor u Sendaiju do petka proizvoditi električnu energiju, a da će punim kapacitetom raditi u septembru. Japanska nuklearna postrojenja zatvorena su na dve godine kako bi se sprovele bezbednosne provere.

Vlada namerava da nuklearke vrati u pogon kako bi se do 2030. u njima proizvodilo 20 odsto struje u Japanu.

Veći deo japanske javnosti protivi se ponovnom korišćenju nuklearnih reaktora. Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred elektrane u Sendaiju kako bi iskazalo svoje nezadovoljstvo, a medju njima je bio bivši premijer Naoto Kan, koji je bio na vlasti za vreme tragedije u Fukušimi.

“Ne možemo da predvidimo nesreće, one se zbog toga i dogadjaju”, istakao je Kan. “A ovde nisu preduzete sve potrebne mere da bi se sprečila nesreća.”

Katastrofa u Fukušimi nastala je kada je nuklearka oštećena u velikom zemljotresu i cunamiju koji je usledio. Više od 100,000 ljudi moralo je da se iseli iz te oblasti.

XS
SM
MD
LG