Linkovi

Abazović: Crna Gora spremna za novu Vladu, stubovi vladavina prava i ekonomski razvoj


Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović, 20. april 2022.
Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović, 20. april 2022.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u srijedu da je Crna Gora spremna da dobije novu Vladu sa podrškom 46 poslanika, koja će počivati na vladavini prava i ekonomskom razvoju.

“Ova Vlada će počivati na dva stuba - vladavina prava i ekonomski razvoj", rekao je Abazović i dodao da “očekuje podršku 46 poslanika jer nisu uspjelo da dodju do 49”.

Abazović je rekao da će Vladu činiti partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i Građanski pokret URA, ali da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

"Tačno je da će Vlada imati 20 ministara ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsjednika", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, glavni fokus Vlade biće na borbi protiv organizovanog kriminala, te da je ideja da Crna Gora, umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu.

“Nijesmo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije…Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kad će sjednica. Što se mene tiče ona može biti i sjutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice", rekao je Abazović.

On je rekao da su prioriteti nove Vlade dogovor oko izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija, uskladjivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropskom i mišljenjem Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvjete i kulture i preospitivanje kadrovskih rješenja.

Abazović je takodje najavio svih ugovora svih prethodnih vlada i dalji nastavak reforme službi bezbjednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva.

"Nastavak borbe protiv kriminala i korupcjje, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama. Nastavak reforme javne uprave, ravnomjerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska", kazao je Abazović i rekao da će imena ministara biti objavljena kad bude zakazana sjednica.

Prema njegovim riječima, ova Vlada bi trebalo da ima kraći mandat pa će "obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost".

"Da li će DPS po dubini dobiti neku funkciju, ne vidim problem u tome. Nijesam za to da se šikaniraju ljudi i da se javna administarcija zatvori za bilo koga ko može dati doprinos", rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje kakva je poruka poslata hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Abazović je rekao da poštuje prezumpciju nevinosti, ali da će sav fokus biti na borbi protiv korupcije i organizovanog krimjnala.

"Vesna Medenica je primjer onoga što se zove krupna riba. Nije jedina i vrlo sam afirmativan prema radu novog tužilaštva", rekao je mandatar.

Govoreći o problemu izručenja bivšeg visokom funkcionera DPS-a Svetozara Marovića iz Srbije, on je rekao je da će pokušati da to riješe na nekom nivou.

"Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li će on biti izručen, ali sve bi drugo bilo ruganje pravdi", rekao je Abazović.

Strahinja Bulajić podnio ostavku

Uoči Abazovićevog predstavljanja prioriteta Vlade, potpredsjednik Skupštine poslanik Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, koji je nakon smjene Alekse Bečića predsjedavao parlamentom, podnio je ostavku na obje funkcije.

Bulajić, koji je odbijao da zakaže sjednicu Skupštine smatrajući da Vladu treba da sastavi prethodna većina, ostaće na funkciji potpredsjednika dok Skupština ne konstatuje njegovu ostavku.

Poslanici predložili raspravu o Vladi i šefu parlamenta za 28. april

46 poslanika crnogorskog parlamenta podnijelo je u srijedu potpredsjednici Skupštine Branki Bošnjak predlog za sazivanje sjednice parlamenta za 28. april na Cetinju, na kojoj bi se, pored ostalog, birala nova Vlada i predsjednik Skupštine.

"Osim izbora novog predsjednika Skupštine i nove 43. Vlade Crne Gore na dnevnom redu će biti i izmjene zakona o akcizama i PDV u cilju pomoći građanima i privredi. Čeka nas dosta posla", saopštio je poslanik URA-e Miloš Konatar.

Na dnevnom redu bi, prema predlogu, osim izbora Vlade i šefa parlamenta, trebalo da se nađu i izmjene Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena prozivoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, izbori i imenovanja.

XS
SM
MD
LG