Linkovi

Američka ambasadorka reagovala povodom opaske crnogorskog premijera o Gradskoj TV


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, poručila je u petak da “zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije šala”, nakon što je Vlada nazvala “šalom” izjavu premijera Dritana Abazovića da će blokirati podgoričku Gradsku TV koju je uporedio sa ruskim državnim medijem Sputnjikom - čija je distribucijama programskih sadržajima zabranjena na području Evropske unije i drugih zemalja, među kojima nije Srbija.

“Izabrani zvaničnici i političari imaju odgovornost da štite novinare i trebalo bi da stvore uslove da pravosudne institucije, mediji i civilno društvo obavljaju svoje dužnosti nezavisno, odgovorno i bez nepotrebnih uticaja”, saopštila je Rajnke na Tviteru.

Izjava Rajnke dolazi nakon što je Abazović rekao novinarki podgoričke Gradske TV da se “ne može prećutati vaš govor mržnje”.

“Nemojte da mislite… blokirali smo Sputnjik, nije ni Gradska TV daleko”, rekao je Abazović.

Vlada je Abazovićevu izjavu, u naknadnom saopštenju, okarakterisala kao “šalu”, navodeći da premijeru ne pada na pamet da blokira ili ukine neki medij.

Iz Vlade su rekli da je “svakom dobronamjernom gradjaninu jasno da se radi o šaljivoj opaski i da premijeru, čak i da ima ovlašćenja da to učini, ne pada na pamet da neki medij blokira ili ukine”.

Oni su poručili da je sloboda medija neupitna vrijednost zapadne civilizacije koji Vlada Crne Gore bezrezervno baštini i afirmiše.

“Svjedoci smo da je uredjivačka politika ovog medija (Gradske TV) često sklona teškim i spornim kvalifikacijama koje su na granici govora mržnje, a koje brutalno etiketira, spinuje i širi mržnju dominantno na račun predsjednika Vlade, što u krajnjem rezultira čestim uvredama i prijetnjama po pitanju bezbjednosti predsjednika Vlade Abazovića”, saopštio je Abazovićev kabinet.

Vlada navodi da “šaljiva opaska na račun uredjivačke politike ne znači da ne očekujemo da mediji u Crnoj Gori budu svjesni svoje uloge u društvu i da budu svjesni posljedica teških kvalifikacija koje se često mogu tumačiti kao govor mržnje”.

XS
SM
MD
LG