Linkovi

Bajden: Odluka MKS je nečuvena, nikako ne mogu da se izjednače Izrael i Hamas


US President Joe Biden speaks during the NAACP Detroit Branch annual "Fight for Freedom Fund Dinner" in Detroit, Michigan on May 19, 2024.
US President Joe Biden speaks during the NAACP Detroit Branch annual "Fight for Freedom Fund Dinner" in Detroit, Michigan on May 19, 2024.

Zahtev Karima Kana, tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je "nečuven", rekao je američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak.

„I da budem jasan: šta god da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvek ćemo biti uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednosti.“, rekao je Bajden u saopštenju.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan saopštio je u ponedeljak da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je danas da Sjedinjene Države “suštinski odbacuju” Kanovu odluku.

“Odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je sprovela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance”.

On je podsetio da su Sjedinjene Države još pre sukoba u Gazi bile jasne u stavu da MKS nema nadležnost nad ovim pitanjem.

“MKS su osnovale njegove države članice kao sud ograničene jurisdikcije. Ta ograničenja su ukorenjena u principima komplementarnosti, koji izgleda da nisu primenjeni ovde usred žurbe tužioca da traži ove naloge za hapšenje, umesto da se izraelskom pravnom sistemu omogući puna i pravovremena prilika da nastavi. U drugim situacijama, tužilac je dao primat nacionalnim istragama i sarađivao sa državama kako bi im dao vremena za istragu. Tužilac nije pružio istu priliku Izraelu, gde se trenutno vode istrage o optužbama protiv osoblja", navodi se u Blinkenovom saopštenju.

MKS je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine na svetu. Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženo lice ako se nalazi na njihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje. Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države nisu članovi MKS-a, kao ni Kina i Rusija.

U saopštenju se ističe i da postoje “duboko zabrinjavaju procesna pitanja” i podseća se na to da “iako nije bio član suda, Izrael je bio spreman da sarađuje sa tužiocem”.

“Čak je i sam tužilac trebalo da poseti Izrael već sledeće nedelje kako bi razgovarao o istrazi i saslušao izraelsku vladu. Predstavnici tužilaštvo danas je trebalo da slete u Izrael kako bi koordinirali posetu. Izrael je obavešten da se nisu ukrcali na let otprilike u isto vreme kada je tužilac otišao na kablovsku televiziju da objavi optužbe. Ove i druge okolnosti dovode u pitanje legitimitet i kredibilitet ove istrage”.

Dodaje se i da odluka tužioca “ništa ne pomaže, a mogla bi da ugrozi tekuće napore da se postigne sporazum o prekidu vatre koji bi doveo do oslobađanja taoca i povećao humanitarnu pomoć, a to su ciljevi kojima Sjedinjene Države nastavljaju neumorno da teže”.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan saopštio je u ponedeljak da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata.

Karim Kan je rekao da veruje da su Netanjahu, njegov ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa - Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije - odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Izrael Kac, izraelski ministar spoljnih poslova, rekao da je potez MKS "skandalozan" i jednak napadu na žrtve 7. oktobra. On je rekao da je otvorio specijalnu ratnu kancelariju kako bi se suprotstavio potezu MKS, dodajući da nikakva sila u svetu neće sprečiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i svrgne Hamas.

Hamas je saopštio da "snažno osuđuje" zahtev tužioca MKS-a. „Pokret Hamas najoštrije osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje jednog broja palestinskih vođa otpora“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, na jug Izraela, gde je ubijeno 1.200, a kidnapovano više od 250 ljudi. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG