Linkovi

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda traži naloge za hapšenje Netanjahua, Galanta i trojice lidera Hamasa


Benjamin Netanjahu, premijer Izraela i Jahja Sinvar, lider Hamasa (Foto: Reuters)
Benjamin Netanjahu, premijer Izraela i Jahja Sinvar, lider Hamasa (Foto: Reuters)

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan saopštio je u ponedeljak da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata.

Karim Kan je rekao da veruje da su Netanjahu, njegov ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa - Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije - odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Govoreći o akcijama Izraela, Kan je u saopštenju naveo da su „efekti upotrebe gladovanja kao metode ratovanja, zajedno sa drugim napadima i kolektivnim kaznama protiv civilnog stanovništva Gaze, akutni, vidljivi i opšte poznati.

"Oni uključuju pothranjenost, dehidrataciju, duboku patnju i sve veći broj smrtnih slučajeva među palestinskim stanovništvom, uključujući bebe, drugu decu i žene”, navodi se u saopštenju.

O akcijama Hamasa 7. oktobra, rekao je da je lično video „razorne scene ovih napada i dubok uticaj nesavesnih zločina za koje se terete u prijavama koje su podnete danas".

"Razgovarajući sa preživelima, čuo sam kako je ljubav unutar porodice, najdublje veze između roditelja i deteta, izobličena da nanese nesaglediv bol kroz proračunatu okrutnost i krajnju surovost. Ova dela zahtevaju odgovornost”, saopštio je Kan.

Tužilac mora da zatraži naloge od pretpretresnog veća koje čini troje sudija, a njima je u proseku potrebno dva meseca da razmotre dokaze i utvrde da li postupak može da se nastavi.

Izrael nije član suda, pa čak i ako se izdaju nalozi za hapšenje, Netanjahu i Galant se ne suočavaju sa bilo kakvim neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja. Ali Kanova najava produbljuje izolaciju Izraela dok zemlja nastavlja sa ratom, a pretnja hapšenjem bi mogla da oteža izraelskim liderima putovanje u inostranstvo.

Veruje se da se i Sinvar i Deif kriju u Gazi dok Izrael pokušava da ih uhvati. Ali Hanije, vrhovni vođa islamske ekstremističke grupe, nalazi se u Kataru i često putuje širom regiona.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, na jug Izraela, gde je ubijeno 1.200, a kidnapovano više od 250 ljudi. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa.

Karim Kan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (Foto: Reuters/Peter Dejong/Pool)
Karim Kan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (Foto: Reuters/Peter Dejong/Pool)

Izraelski premijer Netanjahu rekao je da je odluka tužioca MKS-a apsurdna i da je taj potez usmeren na ceo Izrael. „Odbacujem sa gađenjem to što tužilac poredi demokratski Izrael i masovne ubice Hamasa“, rekao je Netanjahu. „S kakvom smelošću upoređujete Hamas koji je ubijao, palio, klao, obezglavljivao, silovao i kidnapovao našu braću i sestre i vojnike IDF-a koji su vodili pravedni rat".

Hamas je saopštio da "snažno osuđuje" zahtev tužioca MKS-a. „Pokret Hamas najoštrije osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje jednog broja palestinskih vođa otpora“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Zahtev Karima Kana je "nečuven", rekao je američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak.

„I da budem jasan: šta god da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvek ćemo biti uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednosti“, rekao je Bajden u saopštenju.

Beni Ganc, bivši načelnik generalštaba vojske i sadašnji član izraelskog ratnog kabineta sa Netanjahuom i Galantom, oštro je kritikovao Kanovu najavu, rekavši da se Izrael bori uz „jedan od najstrožih” moralnih kodeksa i ima snažno pravosuđe sposobno da istražuje.

„Država Izrael vodi jedan od najpravednijih ratova koji su vođeni u modernoj istoriji posle masakra koji je teroristički Hamas izvršio 7. oktobra“, rekao je on. „Stav tužioca da podnese zahtev za izdavanje naloga za hapšenje je sam po sebi zločin istorijskih razmera koji će se pamtiti generacijama".

Izrael Kac, izraelski ministar spoljnih poslova, rekao da je potez MKS "skandalozan" i jednak napadu na žrtve 7. oktobra. On je rekao da je otvorio specijalnu ratnu kancelariju kako bi se suprotstavio potezu MKS, dodajući da nikakva sila u svetu neće sprečiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i svrgne Hamas.

MKS je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine na svetu. Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženo lice ako se nalazi nanjihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje. Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države nisu članovi MKS-a, kao ni Kina i Rusija.

Izrael se takođe suočava sa slučajem pred Međunarodnimm sudu pravde, pred kojim je Južna Afrika podnela tužbu za genocid, što vlada u Jerusalimu odbacuje.

Kanov zahtev za izdavanje naloga zbog sukob između Izraela i Hamasa dolazi 14 meseci pošto je sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, optužujući ga za ličnu odgovornost za otmice dece iz Ukrajine.

XS
SM
MD
LG