Linkovi

Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da zaustavi glad u Gazi


Podela zaliha hrane palestinskim izbeglicama u Gazi (Foto: AP)
Podela zaliha hrane palestinskim izbeglicama u Gazi (Foto: AP)

Međunarodni krivični sud naložio je Izraelu da preduzme sve neophodne mere da bi palestinskom stanovništvu u Gazi obezbedio zalihe hrane i zaustavio širenje gladi.

Sudije su u zaključku navele da se stanovništvi Gaze suočava sa teškim uslovima.

Sud uviđa da Palestinci u Gazi nisu više suočeni rizicima pojave gladi – već su joj izloženi”, navedeno je u njihovoj odluci.

Postupak je pokrenut na osnovu zahteva Južne Afrike – koji optužuje Izrael za genocid nad Palestincima u Gazi.

Glas Amerike u Gazi: Kako žive deca u ratu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Odluka suda doneta je u trenutku borbi Izraela i snaga ekstremističkog Hamasa u blizini bolnice Al Šifa u Gazi. Tu su, kako su saopštili Hamas – organizacija koju su Sjedinjene Države označile terorističkom i Islamski džihad, raketama i minobacačima napali izraelske snage.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova još se nije oglasilo o odluci Međunarodnog krivičnog suda. Izrael je ranije ukazivao da ulaže napore kako bi humanitarne organizacije pomoć mogle dostavljati putem kopna, avionima i brodovima.

Takođe, Izrael se i dalje drži tvrdnji da Hamas sukob može okončati predajom, oslobađanjem svih talaca koje drži u Gazi i predajom onima koji su učestvovali u napadu 7. oktobra.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u utorak odluku kojom se traži hitan prekid vatre, kao i momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Sjedinjene Države su se uzdržale od glasanja, ali nisu uložile veto.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je u četvrtak da su tokom prethodnog dana ubijena 62 Palestinca.

Ministarstvo je saopštilo da je najmanje 32.552 ljudi ubijeno tokom izraelske kontraofanzive - pri čemu se u brojevima ne pravi razlika između vojnih i civilnih žrtava - koja je počela u oktobru nakon napada Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Izrael se u sredu saglasio da pošalje svoje ratne stratege u Vašington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarali o nameri Izraela da pokrene kopneni napad na militante Hamasa u gradu Rafi na jugu Gaze.

Izrael je u ponedeljak otkazao putovanje svojih predstavnika u znak protesta zbog izostanka veta SAD na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na hitan prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Sjedinjene Države, najverniji saveznik Izraela u skoro šestomesečnom ratu, uzdržale su se od ovonedeljnog glasanja u UN nakon što su ranije uložile veto na slične rezolucije. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zbog toga je ukorio SAD, što je dokaz sve veće podele između njega i Vašingtona oko izraelskog vođenja rata.

Top US Officials Warn Israeli Defense Minister Against Invading Rafah
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Iako je Netanjahu otkazao putovanje jedne grupe svojih ratnih stratega, ministar odbrane Joav Galant je ove nedelje bio u Vašingtonu na razgovorima sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Netanjahu je rekao da je napad na Rafu neophodan da bi se obustavila svaka kontrola Hamasa nad Gazom, uskom enklavom duž Sredozemnog mora. Ali SAD su saopštile Izraelu da se protive invaziji na Rafu, posebno zato što se više od milion palestinskih civila sklonilo u tom gradu, mahom u improvizovanim šatorima.

Izrael je saopštio da će premestiti Palestince na sigurno pre bilo kakvog napada na preostala četiri bataljona Hamasa u Rafi, ali nije naznačio gde bi poslao te ljude.

Ističući da je uzdržanost SAD na glasanju u SB bila "veoma, veoma loša", Netanjahu je američkom republikanskom senatoru Riku Skotu rekao da je njegovo prvobitno otkazivanje putovanja izraelske delegacije "bila poruka pre svega Hamasu: Ne kladite se na ovaj pritisak [Ujedinjenih nacija za prekid vatre]. Neće uspeti".

Netanjahu je rekao da je glasanje u Savetu bezbednosti "ohrabrilo Hamas da zauzme tvrd stav i da veruje da će međunarodni pritisak sprečiti Izrael" da ostvari svoje ratne ciljeve. Izrael je obećao da će nastaviti borbu dok vojska Hamasa ne bude uništena i dok preostalih 100 talaca koje drži ne bude oslobođeno.

Ruski ratni brodovi ušli u Crveno more

Nekoliko ruskih ratnih brodova prošlo je moreuzom Bab al-Mandab i ušlo u Crveno more, saopštila je u četvrtak Tihookeanska flota Ruske mornarice, usred napada jemenskih Huta na trgovačke brodove.

Televizijski kanal Zvezda, u vlasništvu Ministarstva odbrane, citirao je sapštenje flote da ruska krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnjikov učestvuju u putovanju, preneo je Rojters.

Bela kuća je saopštila da je "dobra stvar" da se više razgovara sa izraelskim zvaničnicima i da se razgovara o datumu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG