Linkovi

Kosovo: Ključevi od stanova za 34 porodice iz kolektivnih centara


Sedmočlana porodica Ilić sa ključevima od novog stana i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.
Sedmočlana porodica Ilić sa ključevima od novog stana i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Predstavnici opštine Gračanica i Danskog saveta za izbeglice uručili su u utorak u Suvom dolu kod Lipljana ključeve stanova za 34 porodice koje su živele u kolektivnim centrima i nehumanim uslovima.

Među dobitnicima novih stanova je i 17 porodica iz kontejnerskog naselja „Padalište“ u Gračanici, koje je zatvoreno pre dve godine. Glas Amerike je u poslednjih 10 godina više puta objavljivao priče o životu ljudi koji su godinama živeli u krajnje nehumanim uslovima u ovom naselju.

Jedan od sagovornika Glasa Amerike iz 2018. godine u kontejnerskom naselju u Gračanici Zoran Ilić danas je dobio stan od 100 kvadratnih metara.

„Živeli smo od 2016. godine tamo u kontejnerskom naselju, to je nešto najgore što je bilo na Kosovu. Hvala Bogu da smo sada doživeli da se uselimo u ove stanove. Mi smo sedmočlana porodica, petoro dece. Dobili smo stan od 100 kvadrata, to su tri spavaće sobe, dnevni boravak, nameštaj kompletan, sve od bele tehnike“, rekao je Zoran Ilić.

Novi stanovi za 34 porodice iz kolektivnih centara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

U kontejnerskom naselju u Gračanici više od 10 godina živeo je i Nikola Stošović koji je do 1999. godine živeo u Prištini.

„Mnogo mi znači, ovo je spasenje. Velika stvar je ovo, a i bilo mi je velika briga. Hvala svim ustanovama i humanim ljudima koji su učestvovali u rešavanju naših problema“, naveo je Stošović.

Stanove je dobilo i 17 socijalno ugroženih porodica sa teritorije opštine Gračanica, među kojima je pet iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

„Samohrana sam majka, imam sina od 17 godina. Dugo sam živela sa roditeljima, tri generacije u 40 kvadrata, zbog nemogućnosti da tako živimo, ja sam otišla privatno i, evo, konačno sa 40 i nešto godina dobila sam svoj krov nad glavom i konačno moj sin ima svoju sobu, posle 17 godina“, navela je Jelena Perenčević.

Stambene zgrade u Suvom dolu, 16. aprila 2024.
Stambene zgrade u Suvom dolu, 16. aprila 2024.

Stanovi koji su danas dodeljeni kompletno su opremljeni, a za nove stanare obezbeđene su i osnovne životne namirnice za šest meseci. Ključeve dobitnicima stanova uručila je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Ovaj projekat, najvećim delom finansirala je Evropska Unija, kofinansijeri su Ministarstvo za zajednice i povratak, Opština Gračanica, a implementator je Danski savet. Trideset četiri porodice danas će dobiti krov nad glavom i to više za njih neće biti izreka, prosto to je njihova stvarnost. Oni će od danas početi jednu novu fazu svog života”, rekla je Šubarić.

Pored dve stambene zgrade u okviru ovog projekta izgrađen je i objekat gde će, kako je navela gradonačelnica Gračanice, biti smešten Centar za zajednice, mini market i dečija igraonica.

XS
SM
MD
LG