Linkovi

Bajdenovi, bivši predsednici i prve dame na komemoraciji Rozalin Karter


Američki predsednik Džo Bajden, bivši predsednik Bil Klinton, bivše prve dame Mišel Obama, Melanija Tramp, Lora Buš i Hilari Klinton prisustvuju komemoraciji bivše prve dame Rozalin Karter u Atlanti 28. novembra 2023. (Foto: Rojters/Evelyn Hockstein)
Američki predsednik Džo Bajden, bivši predsednik Bil Klinton, bivše prve dame Mišel Obama, Melanija Tramp, Lora Buš i Hilari Klinton prisustvuju komemoraciji bivše prve dame Rozalin Karter u Atlanti 28. novembra 2023. (Foto: Rojters/Evelyn Hockstein)

Predsednik Džo Bajden i drugi visoki zvaničnici odali su počast bivšoj prvoj dami Rozalin Karter na komemoraciji u Atlanti.

Rozalin Karter, koja je igrala istaknutu ulogu za vreme mandata svog supruga Džimija od 1977. do 1981. godine, preminula je 19. novembra u 97. godini, ubrzo pošto je prešla na palijativnu negu u svojoj kući u gradiću Plejns u Džorždiji. Njena porodica je u maju objavila da Rozalin boluje od demencije.

99-godišnji bivši predsednik Džimi Karter, koji je proteklih 10 meseci na palijativnoj nezi u svom domu, i nije viđen u javnosti od septembra, prisustvovao je komemoraciji, u invalidskim kolicima. Sin Čip i ćerka Ejmi držali su ga za ruke, dok su druga dvojica sinova, Džef i Džek, sedeli uz njih.

Bivši predsednik je proveo noć u Karterovom centru, blizu mesta gde je bio izložen kovčeg sa telom njegove supruge, saopštila je direktorka Pejdž Aleksandar.

“Nikada nije želeo da bude mnogo daleko od nje", rekla je. "Dobro je spavao, odmoran je."

Džimi Karter je Rozalin nazivao "ravnopravnim partnerom u svemu što je postigao". Kao prva dama, često je bila pozvana da sedi kao posmatrač na sastancima kabineta i tokom razgovora o političkim strategijama.

Komemoraciji prisustvuju i potpredsednica SAD Kamala Haris, bivši predsednik Bil Klinton i bivše prve dame Melanija Tramp, Hilari Klinton, Lora Buš i Mišel Obama.

"Mama je uvek bila dobro obaveštena o svim aktuelnim pitanjima", rekao je okupljenima sin Karterovih Džejms Erl "Čip" Karter, opisujući njeno "partnerstvo" sa Džimijem Karterom dok je bio predsednik. "U Beloj kući, postavljala je toliko pitanja da je na kraju rekao da može da prisustvuje sastancima kabineta. To je i radila, zbog čega je često kritikovana."

"Ublažavanje tuđih patnji bio je integralni deo njenog života od kad je znam", rekla je Ketrin Kejd, dugogodišnja prijateljica i saradnica Rozalin Karter. Ona je opisala rad bivše prve dame na iskorenjivanju bolesti gvinejskog crva u Zapadnoj Africi, i godinama aktivizma i zalaganja za zaštitu mentalnog zdravlja i jednakosti žena.

Kovčeg sa telom Rozalin Karter u ponedeljak je bio izložen u predsedničkoj biblioteci i muzeju Džimija Kartera u Atlanti. Biće sahranjena u sredu u baptističkoj crkvi u Plejnsu, rodnom gradiću Karterovih.

Rozalin i Džimi Karter su najdugovečniji predsednički par Amerike. Venčali su se 1946. godine, kada je on imao 21 godinu a ona 18.

U godinama nakon što je Karter završio mandat u Beloj kući, Rozalin je imala instrumentalnu ulogu u izgradnji neprofitnog Karterovog centra i humanitarne organizacije Habitat for Humanity.

XS
SM
MD
LG