Linkovi

Vučić na pitanje Glasa Amerike: Očekujem pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio da očekuje pridike evropskih lidera zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Prethodno je objavljeno da se Srbija u ponedeljak nije uskladila sa odlukom Evropske unije kojom se sankcije Rusiji produžavaju za godinu dana, što je navedeno u deklaraciji šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Večeras će mi na skupu sa Žozepom Boreljom evropski zvaničnici ponovo držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Tim povodom mogu da poručim da sam predsednik Srbije", odgovorio je Vučić na pitanje Glasa Amerike. On bi u utorak uveče trebalo da prisustvuje večeri sa evropskim zvaničnicima.

"Pitanje na mestu i sasvim korektno. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću - lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku. Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo", naveo je Vučić.

On je ukazao da je Srbija poslednjih godinu i sedam meseci vodi politiku čija su obeležja ozbiljnost i odgovornost – podsetivši na period kada je Srbija bila pod sankcijama tokom sukoba na području bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

Slušao sam Bajdena (predsednik SAD Džozef Bajden prim.nov.) i Berbok (Analena Berbok – nemačka ministarka spoljnih poslova, prim.nov.). Bajden je u govoru kao najviše vrednosti čovečanstva naveo teritorijalni integritet, suverenitet i tek pod tri ljudska prava, više puta se pozivajući na Povelju UN i akte u UN", rekao je predsednik Srbije u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Upitan povodom objave Evropskog saveta u kojoj je od Kosova i Srbije, nakon neuspele runde dijaloga, zatraženo da se konstruktivno angažuju u primeni Sporazuma o normalizaciji - Vučić je ocenio da je Unija EU nameravala da ukaže na krivca za neuspeh dijaloga, ali su, kako se izrazio neke zemlje tražile da se stav uravnoteži.

Odmah nakon nedavnih razgovora u Briselu - šef evropske diplomatije ukazao je da kosovski premijer Aljbin Kurti u dijalogu nije bio spreman za korak napred.

Nakon toga deluje da je obelodanjen nešto balansiraniji stav posrednika u dijalogu Evropske unije.

"Ako pažljivo čitate, namera je bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja, koliko sam obavešten, koje su tražile da se ne poistoveti, nije baš poistovećeno, videli ste dve, tri rečenice, ali su tražili da se uravnoteži", rekao je Vučić .

Vučić se u utorak, tokom boravka u sedištu Ujedinjenih nacija, sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Kube Miguelom Dijazom Kanelom.

Najavio je susrete sa kineskim potpredsednikom Hang Žengom i nekoliko bilateralnih susreta – između ostalog i sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Podsetimo, prethodna runda dijaloga dve strane završena je neuspehom – a visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj je u ponedeljak izrazio bojazan što obe strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije, koji su postigle u februaru i martu 2023.

Srbija je jedina država regiona Zapadnog Balkana i jedna od retkih u Evropi koja još nije uvela nikakav vid sankcija Rusiji, koja se pod međunarodnim embargom nalazi zbog agresije na svog suseda Ukrajinu.

Srbiji, koja se više od deset godina nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, zapadni partneri upućuju česte smernice o potrebi usaglašavanja spoljne politike u kontekstu sankcionisanja Rusije.

Od 2021. godine nije otvarala pregovaračka poglavlja u procesu pridruživanja.

XS
SM
MD
LG