Linkovi

Centralno obeležavanje godišnjice "Oluje" prvi put u Prijedoru


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti (FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti (FoNet)

BEOGRAD - Srbija i Republika Srpska u petak su obeležile egzodus Srba iz Hrvatske 1995. godine, tokom vojno-policijske akcije "Oluja", u gradu u Bosni i Hercegovini koji je ozloglašen zbog ratnih zločina srpskih snaga tokom rata u BiH, što je izazvalo oštre reakcije preživelih i aktivista za ljudska prava, prenosi agencija Rojters.

Dan sećanja na stradale Srbe obeležen je u Prijedoru, gde su na početku rata 1992. godine Srbi otvorili prve logore za nesrpsko stanovništvo, a više od 3.000 Hrvata i bošnjačkih Muslimana je ubijeno i sahranjeno u masovnim grobnicama.

"To je ružna politička poruka. To je pokušaj da se pronađe ravnoteža u zločinu", poručila je novinarka i aktivistkinja iz Banjaluke Gordana Katana.

Svakog avgusta od 1995. godine, Srbija i Hrvatska odvojeno obeležavaju godišnjicu "Oluje" koju Zagreb smatra odlučujućom pobedom u ratu za nezavisnost 1991-95. godine, dok Beograd ističe da je reč o etničkom čišćenju oko 200.000 Srba iz Hrvatske.

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obeležavanja "Oluju" nazvao "najvećim etničkim čišćenjem u Evropi nakon Drugog svetskog rata", dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - koji je pod američkim sankcijama - ocenio da je reč o "udruženom zločinačkom poduhvatu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na ceremoniji u Banjaluci (Foto: AP/Radivoje Pavicic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na ceremoniji u Banjaluci (Foto: AP/Radivoje Pavicic)

Međutim, mnogi preživeli kritikuju to što se žrtvama iz druge države odaje pošta u gradu u kojem se ignorišu bošnjačke žrtve. Lokalne srpske vlasti su godinama odbacivale zahtev da se podigne spomenik deci ubijenoj u Prijedoru, njih 102.

"Nije ispravno obeležavati žrtve Oluje u Prijedoru, to je politizacija zločina", kaže Satko Mujagić, koji je sa 20 godina bio u dva srpska logora u Prijedoru.

Dodik je međutim odbacio kritike, poručujući da je "monstruozno osporavati naše pravo da odamo poštu žrtvama".

Pomen žrtvama "Oluje" održan je u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije.

Predsednik Srbije i predsednik RS takođe su položili vence na Petrovačkoj cesti u BiH, gde je stradalo 10 izbeglica iz Hrvatske.


"Mi Srbi treba da iskažemo pijetet prema tuđim žrtvama. Poštujemo hrvatske i bošnjačke žrtve, ali nemojte nas terati da zaboravimo decu ubijenu samo zato što su imala srpska imena", izjavio je Vučić.

Godišnjica "Oluje": O zapaljivom tonu političara i pogoršavanju odnosa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Pred Haškim sudom zbog "Oluje" sudilo se trojici hrvatskih generala.
Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su u prvostepenom postupku, dok je Ivan Čermak oslobođen.
Međutim, Apelaciono veće Haškog tribunala je 2012. godine oslobodilo hrvatske generale krivice za progon Srba iz Kninske krajine i oni su pušteni na slobodu.
XS
SM
MD
LG