Linkovi

Moskva suspendovala dogovor o izvozu žitarica


Istovar žita u luci u Mombasi, Keniji

MOSKVA - Rusija će se povući iz dogovora o izvozu žitarica iz Ukrajine u Afriku, na Bliski istok i u Aziju, gde je kriza gladi sve veća - kao i cene namirnica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objavio je da će Rusija suspendovati Crnomorsku inicijativu o izvozu žitarica do ispunjenja zahteva o izvozu njenog žita - iako Rusija ove godine u tom domenu dobro stoji.

"Kada bude primenjen deo dogovora koji se odnosi na Rusiju, odmah ćemo nastaviti sa implementacijom sporazuma", rekao je Peskov. Moskva se žalila da su restrikcije uticale na izvoz njenog žita i đubriva.

Odluka Moskve predstavlja i kraj dogovora kojim su posredovale UN i Turska prošlog leta, kako bi žitarice mogle da se prevezu Crnim morem, posle invazije Rusije na Ukrajinu. Dogovor obezbeđuje i da ukrajinski brodovi neće biti napadnuti.

Drugim dogovorom rešen je izvoz hrane i đubriva iz Rusije, u skladu sa zapadnim sankcijama.

I Rusija i Ukrajina su veliki izvoznici žita, suncokretovog ulja i drugih osnovnih namirnica na koje se oslanjaju i razvijene zemlje.

Analitičari, ipak, ne očekuju da cene hrane mnogo skoče, ali očekuju da se kriza sa hranom pogorša. U Egiptu, Libanu i Nigeriji su milioni ljudi završili na ivici siromaštva zbog manjka hrane, dok se Somalija, Kenija, Maroko i Tunis bore sa sušom.

Crnomorska inicijativa omogućavala je izvoz 32.9 metričkih tona žitarica iz tri ukrajinske luke u ceo svet, a polovina te količine išla je nerazvijenim zemljama.

Rusija se već jednom na kratko povukla iz sporazuma, u novembru, pre nego što se ponovo priključila. U maju je pristala na produženje od 60 dana.

Upitan da li ova odluka ima veze sa napadom na Krimski most, Peskov je rekao da nema.

"Ne, ta dva događaja nisu povezana. Čak i pre tog terorističkog napada, predsednik Putin je saopštio naš stav o ovome", rekao je portparol Kremlja.

XS
SM
MD
LG