Linkovi

SDT: Zbog sumnje na špijunažu pretresani stanovi, uhapšene dvije osobe, izviđaj u toku


Policijska traka u Crnoj Gori, ilustracija
Policijska traka u Crnoj Gori, ilustracija

PODGORICA - Dvije osobe uhapšene su u petak u Podgorici nakon pretresa stanova i drugih prostorija više građana "zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža", saopštio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Policija je, kako navodi Radonjić, pretrese izvršila na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, koji je podnijet na osnovu obavještenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu bezbjednost, a po naredbi Višeg suda u Podgorici.

"Nakon pretresanja, dva lica su lišena slobode, i protiv njih je policija podnijela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Izviđaj za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža je u toku pred ovim tužilaštvom, a zbog zaštite interesa postupka, ne može se dati više podataka", naveo je Radonjić.

Pojedini lokalni mediji javili su, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija pretresa stanove osoba osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, što za sada zvanično nije potvrđeno.

Prema pisanju lokalnih medija, u toj akciji je razotkrivena mreža od više od 30 osoba, za koje se osnovano sumnja da su radili u interesu obavještajnih službi Rusije.

Prema istim izvorima, pod istragom je više ruskih diplomata i državljana Rusije koji privremeno žive u Crnoj Gori kao i dvojica crnogorskih državljana, od kojih je jedan penzionisani diplomata iz MVP-a.

XS
SM
MD
LG