Linkovi

Konstitutisana nova Skupština Srbije


Prva sednica 13. saziva Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs)
Prva sednica 13. saziva Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs)

BEOGRAD - Skupština Srbije održala je u ponedeljak konstitutivnu sednicu na kojoj su potvrđeni mantati poslanika novog, 13. saziva.

Predsedavajući Skupštine Srbije, najstariji poslanik Vladeta Janković, izjavio je da je potvrđen mandat svim narodnim poslanicima, čime je parlament konstitusan, a poslanici su potom položili zakletvu, prenosi Fonet.

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljduska i manjisnka prava i građanske slobode i po najboljem znaju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", tekst je zakletve koju su potpisali poslanici.

Na konstitutivnoj sednici nisu izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine i predstavnici ostalih radnih tela, a sednica će biti nastavljena u utorak u 10 sati.

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije
Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije

Za novog predsednika Skupštine, SNS koja ima najviše poslanika u novom sazivu, predložila je Vladimira Orlića.

U konsultacijama predstavnika izbornih lista koje su osvojile mandate sa odlazećim predsednikom Skupštine, Ivicom Dačićem, dogovoreno je da će novi saziv imati sedam potpredsednika.

Kandidate za potpredsednike trebalo bi, prema nezvaničnim najavama, da imenuju SNS, SPS, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, kao i opozicioni poslanički klub Stranke slobode i Pravde, Pokreta slobodnih građana, koalicija NADA i grupa od 35 poslanika Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije "Moramo", prenosi Fonet.

Najavljeno je da će kandidat za potpredsednika Skupštine "Ujedinjenih" biti Borko Stefanović, koalicije NADA Božidar Delić, a grupe od 35 poslanika predsednik DS Zoran Lutovac.

Novi skupštinski saziv činiće 250 poslanika sa 12 izbornih lista i očekuje se da će biti formirano 15 poslaničkih klubova.

Od dana konstituisanja Skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije. Inače, sednica Skupštine zakazana je četiri meseca nakon parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG