Linkovi

UN: Civili nose najveći teret rata u Ukrajini


Nađa Trubčaninova na grobu sina Vadima, koji je ubijen u Buči u martu
Nađa Trubčaninova na grobu sina Vadima, koji je ubijen u Buči u martu

ŽENEVA - Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je da se okonča rat u Ukrajini i uvrdi odgovornost onih koji su počinili ratne zločine.

Ona je predstavila najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini, koji pokriva period od početka invazije, 24. februara do 15. maja. U dokumentu se navode podaci o ubistvima, pritvaranjima, kidnapovanjima i drugim oblicima kršenja ljudskih prava.

Šefica UN za ljudska prava je konstatovala da najveći teret rata snose civili i optužila Rusiju da krši međunarodno humanitarno pravo.

"Veliki broj civilnih žrtava i srazmere destrukcije civilne infrastrukture su zabrinjavajući, i ukazuju na to da ruske oružane snage ne poštuju međunarodno humanitarno pravo. Takođe se pokazalo, u manjoj meri, da i ukrajinske oružane snage ne poštuju u potpunosti međunarodno humanitarno pravo u sukobu na istoku zemlje", rekla je Bašele na prezentaciji izveštaja u Ženevi.

Bašeele je istakla da su UN dokumentovale smrt ili ranjavanje više od 10.000 civila u Ukrajini, i upozorila da su realne cifre mnogo veće. Precizirala je da civili uglavnom stradaju od eksplozivnog oružja, u naseljenim područjima.

"Iako se dokazalo da civili stradaju od takvog oružja, ruske oružane snage nastavljaju da rade isto, a posledice po civilno stanovništvo i infrastrukturu su poznate."

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparova, koja se obratila video linkom iz Kijeva, rekla je su nadležni organi u Ukrajini registrovali više od 20.000 ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

"Napad na tržni centrar u Kremenčuku, u kojem su stradale desetine nevinih civila, nema nikakvo vojno opravdanje. Jasno je da je to bio teroristički napad".

Ruski predstavnik pri misiji UN u Ženevi, Evgenij Ustinov, optužio je komesarku za ljudska prava da širi laži, a izveštaj okarakterisao kao deo kampanje dezinformacija protiv Rusije.

Ustinov je optužio kancelariju visoke predstavnice UN da saučestvuje u zločinima koje čije Kijev i njegovi zapadni sponzori.

XS
SM
MD
LG