Linkovi

UNICEF: Deca žrtve neopisivih horora u oružanim konfliktima


Arhiva - Sirijska devojčica ispred šatora u kom je smeštenja njena porodica, u Bar Elijasu, Liban, 5. marta 2021.
Arhiva - Sirijska devojčica ispred šatora u kom je smeštenja njena porodica, u Bar Elijasu, Liban, 5. marta 2021.

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je da je više od 266.000 prekršaja počinjeno nad decom u oružanim sukobima između 2005. i 2020. godine.

Analiza je obuhvatila više od 30 sukoba širom Afrike, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike otkrivajući da deca i dalje snose teret rata i da su primorana da trpe ono što se naziva neopisivim užasima.

Autori izveštaja o ovoj temi kažu da brojevi u izveštaju predstavljaju samo delić kršenja za koja se veruje da su se dogodila i da ne odražavaju veličinu zločina počinjenih nad decom koja su se našala u sukobu.

Taša Žil je viša savetnica UNICEF-a za zaštitu dece u vanrednim situacijama. Ona kaže da su deca žrtve u proseku od neverovatnog 71 potvrđenog teškog prekršaja svakog dana. Ona kaže da izveštaj dokumentuje ubistvo i sakaćenje više od 104.000 dece u sukobu.

"Između 2016. i 2020. godine, 82 odsto svih verifikovanih dečjih žrtava dogodilo se na samo pet lokacija: Avganistan, Izrael i Država Palestina, Sirija, Jemen i Somalija. Takođe je važno napomenuti da mnoga deca doživljavaju više od jednog prekršaja, povećavajući njihovu ranjivost", rekla je Žil.

Ona napominje da otmica često dovodi do drugih prekršaja, kao što su regrutovanje i seksualno nasilje. Izveštaj je potvrdio najmanje 25.700 otmica dece od strane sukobljenih strana i više od 93.000 dece koje su sve strane u sukobu regrutovale kao vojnike.

Pored toga, u izveštaju se navodi da su deca silovana, prisilno venčanavana i seksualno iskorišćavana, a najmanje 14.200 dece je takođe bilo izloženo drugim oblicima seksualnog nasilja. Žil naziva seksualno nasilje nad decom nedovoljno prijavljenim u odnosu na sva druga kršenja.

"Seksualno nasilje se dešava nad decom. Koristi se kao ratna taktika. To čini jedan od najnižih brojeva zbog problema u pristupu, ali i zbog stigme i straha u vezani sa izveštavanje o sukobima širom sveta… Deca se često koriste iz mnogo različitih razloga, koji se mogu smatrati namernim ciljanjem. Naš zahtev je da sve strane odmah prestanu i odustanu od upotrebe dece u oružanim sukobima", rekla je Žil.

Ona primećuje da se deca regrutuju kao vojnici, a mnoga su korićena od zaraćenih strana kao nosači, seksualno roblje i kuriri. Ona kaže da se kršenja moraju zaustaviti.

UNICEF poziva strane u sukobu i države da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i sprovode konkretne mere za zaštitu dece.

Zvaničnici Agencije kažu da su postigli uspeh u sprečavanju nekih kršenja prava dece i zaustavljanju drugih tako što su se angažovali sa onima koji su odgovorni za kršenja. Na primer, u poslednje dve decenije kažu da je najmanje 170.000 dece oslobođeno iz oružanih snaga i oružanih grupa.

XS
SM
MD
LG