Linkovi

Peticija za novi referendum, Škotska za pregovore sa EU


Više od milion Britanaca potpisalo je peticiju za organizovanje drugog referenduma o članstvu Britanije u Evropskoj uniji. Peticiju će razmatrati parlament, s obzirom na to da ju je potpisalo više od 100 hiljada ljudi.

Inicijatori novog referenduma pozivaju vladu u Londonu da primeni pravilo po kojem treba da bude održano novo glasanje ako je broj glasova “za” ili “protiv” manji od 60 odsto, a izlaznost manja od 75 odsto.

Jučerašnji ishod referenduma, na kojem je 52 odsto birača glasalo za izlazak, dok je protiv bilo 48 odsto, iznenadio je mnoge, s obzirom na to da su ankete uoči glasanja pokazivale da prednost ima kampanja za ostanak u uniji.

Društveni mediji preplavljeni su porukama koje izražavaju ljutnju i zabrinutost onih koji su glasali da zemlja ostane u Evropskoj uniji, sa heštegovima na Tviteru poput #whathavewedone, odnosno šta smo uradili.

Pojedini mediji citiraju izjave birača koji su glasali za izlazak, a koji sada navode da zbog toga žale nakon što su videli prve reakcije. Posledice odluke su brzo bile vidljive – potresi na finansijskim tržištima, pad britanske funte na najniži nivo u poslednje tri decenije, snižavanje kreditnog rejtinga na negativan, te nove pretnje raspada same Britanije.

U Škotskoj, premijerka Nikola Sterdžon održala je sastanak kabineta na kojem je raspravljano o odgovoru vlade na bregzit. Sterdžon je juče rekla da je neprihvatljivo da Škotska bude primorana da ostane van Evropske unije, kada je većina škotskih birača glasala za ostanak, uz opasku da je novi referendum o nezavisnosti veoma verovatan.

Danas je rekla novinarima da će sa zvaničnicima Evropske unije razgovarati o opcijama za zaštitu „mesta Škotske u uniji“.

U Severnoj Irskoj su obnovljeni pozivi na održavanje referenduma o odvajanju od Britanije i pripajanju Republici Irskoj, članici Evropske unije

XS
SM
MD
LG