Linkovi

SAD ograničavaju upotrebu protivpešadijskih mina


ARHIVA - Međunarodno upozorenje na mine u vazduhoplovnoj bazi Bagram u Avganistanu (Foto: AP/Mikhail Metzel)
ARHIVA - Međunarodno upozorenje na mine u vazduhoplovnoj bazi Bagram u Avganistanu (Foto: AP/Mikhail Metzel)

Sjedinjene Države odlučile su da ograniče upotrebu protivpešadijskih mina i time se pridružile većini zemalja širom sveta, među kojima su i svi američki NATO saveznici, u zabrani tog oružja, saopšteno je u utorak iz Bele kuće.

SAD će se tim potezom uskladiti sa Konvencijom iz Otave, međunarodnim ugovorom kojim se zabranjuje upotreba, skladištenje, proizvodnja i prenos protivpešadijskih mina, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

"Današnji potezi administracije su u potpunosti različiti od ruskih akcija u Ukrajini, gde postoje ubedljivi dokazi da ruske snage neodgovorno koriste eksplozivnu municiju, uključujući i nagazne mine", rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Stenli Braun.

Takođe je dodao da ruska upotreba eksplozivne municije nanosi veliku štetu civilima i uništava ključnu civilnu infrastrukturu.

Iz Bele kuće je saopšteno da najnovija odluka odražava uverenje predsednika Džoa Bajdena da nagazne mine "imaju disproporcionalne posledice po civile, među kojima su i deca, dugo posle kraja borbi".

Promena se ne odnosi na američku politiku o protivpešadijskim minama na Korejskom poluostrvu zbog jedinstvenih okolnosti i rešenosti SAD da brane Južnu Koreju, navedeno je iz Bele kuće.

U saopštenju se ističe i da će SAD raditi na tome da unište sve zalihe protivpešadijskih mina osim onih koje su potrebne za odbranu Južne Koreje.

Braun je novinarima rekao da u zalihama ima oko 3 miliona nagaznih mina, a da su ih Sjedinjene Države poslednji put koristile 1991. godine tokom Zalivskog rata, izuzev jednog incidenta tokom rata u Avganistanu 2002. godine.

Bivši predsednik Donald Tramp je 2020. godine ublažio ograničenja na vojnu upotrebu protivpešadijskih mina, tvrdeći da su zbog prethodne politike američke trupe mogle da budu u "teškoj poziciji". Trampovu odluku kritikovale su pristalice kontrole oružja.

Administracija predsednika Baraka Obame je 2014. godine saopštila da više neće proizvoditi ili nabavljati protivpešadijske mine, između ostalog i da bi se popunile postojeće zalihe. SAD su tada takođe zabranile upotrebu tog oružja van Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG