Linkovi

Puni silosi blokirani u Ukrajini, SAD ukidaju tarife na ukrajinski čelik


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ukrajinski premijer Denis Šmihal obilaze Odesu (Foto: Ukrainian Governmental Press Service/Handout via REUTERS)
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ukrajinski premijer Denis Šmihal obilaze Odesu (Foto: Ukrainian Governmental Press Service/Handout via REUTERS)

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u ponedeljak tokom posete Odesi da su u toj crnomorskoj luci blokirani "silosi puni" hrane za izvoz. Ukrajinski grad je proteklih dana meta ruskih raketnih napada.

Mišel je tvitovao da je sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom razmatrao posledice rata po ukrajinsku luku.

"Video sam silose pune žitarica, pšenice i kukuruza spremne za izvoz. Ta preko potrebna hrana je blokirana zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. To izaziva dramatične posledice po ranjive zemlje. Potreban nam je globalni odgovor", poručio je Mišel na Tviteru.

Ukrajinski premijer rekao je da Ukrajina gubi 170 miliona dolara svakog dana zbog odsečenog pristupa moru i da je nacionalni izvozni kapacitet prepolovljen.

"Blokirano je 90 miliona dona poljoprivrednih proizvoda koje je Ukrajina planirala da izvozi u zemlje u Aziji, Africi i Evropi", naglasio je Šmihal na konferenciji za novinare sa Mišelom u Odesi.

Dodao je da su pojedini proizvodi izvezeni putevima ili železnicom, ali da su neke rezerve u područjima koja se granatiraju, ili koje je osvojila Rusija.

Ukrajina je globalni izvoznik žitarica, a zvaničnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da će blokada isporuke tih proizvoda ugroziti bezbednost u snabdevanju hranom u važnim zemljama, naročito siromašnijim u Africi i drugde.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u saoštenju naveo da je razgovarao sa Mišelom tokom posete Odesi.

"Važno je sprečiti krizu u snabdevanju hranom u svetu izazvanu ruskim agresivnim akcijama. Moraju se preduzeti hitne mere da se odblokiraju ukrajinske luke za izvoz pšenice", poručio je Zelenski.

SAD na godinu dana ukidaju takse na uvoz ukrajinskog čelika

Sjedinjene Države su odlučile da privremeno ukinu taksu od 25% na uvoz ukrajinskog čelika u znak solidarnosti i podrške ekonomiji te zemlje za vreme ruske invazije.

Sekretarijat za trgovinju saopštio je u ponedeljak da će tarife biti ukinute na godinu dana. Neke od najvećih čeličana i zajednica oko njih su među najteže pogođenima tokom rata, uključujući čeličanu u Marijupolju, koja je jedini deo strateški važne luke koji još nije pod ruskom kontrolom.

“Ne možemo samo da se divimo snazi i duhu Ukrajinaca – moramo da pružimo zaštitu i podršku jednoj od najvažnijih industrija za ekonomiju Ukrajine”, saopštila je sekretarka za trgovinu Đina Rejmondo.

Tarife na uvoz čelika uvela je Trampova administracija 2018, kada je se pozvala na retko primenjivanu odredbu američkog zakona o trgovini, kojom se strani čelik kvalifikuje kao pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti. Taj potez je izazvao ogorčenje američkih saveznika i kritičara koji su isticali da se njime ne razmatra pravi uzrok problema američkih proizvodjača čelika – prvelika proizvodnja Kine, čije su isporuke čelika SAD i već ograničene drugim trgovinskim barijerama.

Bajdenova administracija je ukinula većinu tarifa na uvoz čelika iz EU, Britanije i Japana i dozvolila da se metal uvozi oslobođen carina do određene količine. Kvota se neće odnositi na uvoz iz Ukrajine na osnovu mere objavljene u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG