Linkovi

Ruski sud odredio kaznu od 325.000 dolara za Radio Slobodna Evropa


ARHIVA: Redakcija Radija Slobodna Evropa u Moskvi, 6. aprila 2021.
ARHIVA: Redakcija Radija Slobodna Evropa u Moskvi, 6. aprila 2021.

Moskovski sud je 6. juna odredio novčanu kaznu od 20 miliona rubalja (325.000 dolara) za Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) zbog "lažnog" sadržaja koji se tiče ruske "vojne operacije" u Ukrajini, javila je agencija Interfax a prenosi Reuters.

Ruski regulator za medije je blokirao stranicu RFE/RL početkom marta zajedno sa drugim svjetskim medijima.

Rusija je u martu uvela zakon koji je zbog cenzure prisilio mnoge strane medije da se povuku iz te zemlje. Zakon je proglasio kaznenim djelom širenje "lažnih" informacija o invaziji na Ukrajinu, a predviđa kazne i do 15 godina zatvora.

Devet internet stranica RFE/RL na ruskom jeziku i 18 njegovih ruskih novinara ranije su označeni kao "strani agenti". Blokada onemogućava pristup ruskih korisnika sajtu Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u petak 3. juna uputilo poruku pravnim predstavnicima stranih medija koji se nalaze u Moskvi s namjerom da "objasniti" posljedice onoga što naziva "neprijateljskim djelovanjem Zapada".

Izjavila je to u petak, 3. juna, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, pozivajući predstavnike zapadnih medija na sastanak.

Zaharova je poručila da će press centar Ministarstva vanjskih poslova na planiranom sastanku predstavnicima zapadnih medija objasniti posljedice "neprijateljske politike njihovih vlada".

XS
SM
MD
LG