Linkovi

Poljska i Bugarska ostaju bez ruskog gasa - i šta sad?


Gasna stanica u Poljskoj

Ruski Gasprom odlučio je da obustavi dotok gasa ka Poljskoj i Bugarskoj, jer su te zemlje odbile da ga plaćaju u rubljama.

Koje druge opcije imaju dve zemlje za snabdevanje gasom?

Poljska skoro polovinu godišnjih potreba dobija od Gasproma, oko 10 milijardi kubika. Manje od 8 odsto gasa se koristi za proizvodnju struje, a 80 odsto dolazi od uglja. Najveći industrijski potrošači takođe nisu pogođeni obustavom ruskog gasa. Poljski premijer je rekao da se nada da domaćinstva takođe neće biti oštećena.

Ostatak gasa Poljska, oko 6,2 milijarde kubika, kupuje kao tečni prirodni gas. Oko 4 milijarde kubika proizvodi lokalno i 3 milijarde dobija iz Češke i Nemačke.

Bugarska godišnje troši oko 3 milijarde kubika gasa i oko 90 odsto dolazi iz Gasproma, preko Turske. Manji deo gasa Bugarska uvozi iz Azerbejdžana.

Koliko gasa imaju u skladištima?

Poljska ima skladište kapaciteta 3,5 milijarde kubika koje je 76 odsto popunjeno. Što znači da će, u slučaju prekida dotoka, potrošači moći da preguraju grejnu sezonu, dok je potrošnja mimo grejne sezne oko milijardu kubika mesečno.

Bugarska ima skladište gasa veličine 550 miliona kubika koje je samo 17,6 odsto puno.

Koje su alternative za snabdevanje?

Poljska može da dobije gas preko povezanosti sa Nemačkom, a ima i interkonekciju sa Češkom preko koje godišnje može da ide 1,5 milijardi kubika gasa.

Još tri opcije su na stolu tokom ove godine: konekcija sa Litvanijom sa kapacitetom oko 2,5 milijardi kubika treba da se otvori 1. maja, konekcija sa Slovačkom koja ima kapacitet 5-6 milijardi kubika treba da se otvori u narednim mesecima, a u oktobru kreće da radi i gasovod sa Norveškom čiji je kapacitet 10 milijardi kubika.

Bugarska će optirati da uvozi gas iz Grčke i Turske, zalihe mogu biti pojačane i kupovinom tečnog prirodnog gasa iz tih zemalja, jer se tamo nalaze terminali. Takođe će pokušavati da kupi gas od drugih zemalja EU.

Planira da izgradi interkonekciju sa Grčkom u junu što će joj omogućiti uvoz milijardu kubika azerbejdžanskog gasa. Trenutno, trećinu količina koju Bugarska uvozi obezbeđuje Azerbejdžan.

Koliko dve zemlje mogu da opstanu bez ruskog gasa?

Poljska poručuje da je bezbedna i bez ruskog gasa u narednih nekoliko meseci.

Bugarska vlada je saopštila da će potrošači imati gasa sigurno za naredni mesec i restrikcije u ovom trenutku nisu planirane.

Analitičari kažu da bi Bugarska mogla hitno da potpiše ugovor u kupovini tečnog prirodnog gasa od Katara, Alžira, SAD, kao i da poveća količine koje kupuje od Azerbejdžana.

Bugarska takođe može da potpiše ugovore o solidarnosti sa Rumunijom i Grčkom i da joj onda te zemlje daju određene količine zaliha koje imaju, kažu analitičari.

XS
SM
MD
LG