Linkovi

Ruski vojnik tražio oproštaj od udovice ukrajinskog civila, tužioci žele doživotnu kaznu


Ruski vojnik Šišimarin na sudskom pretresu u Kijevu, 19. maja 2022.
Ruski vojnik Šišimarin na sudskom pretresu u Kijevu, 19. maja 2022.

Ukrajinski državni tužilac pozvao je sud da ruskog vojnika Vadima Šišimarina osudi na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva nenaoružanog civila, u prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije 24. februara.

21-godišnji tenkista Šišimarin pozvao je udovicu Katerinu Šelipovu da mu oprosti zbog ubistva njenog supruga Oleksandra u severoistočnom ukrajinskom selu Čupakivka, 28. februara.

"Priznajem krivicu i molim Vas da mi oprostite", rekao je Šelipovoj na suđenju. Vojnik je u sredu priznao krivicu za ubistvo i rekao da je pucao u civila na nalog svog komandanta.

Ubistvo Oleksandra Šelipova je događaj koji Ukrajina i zapadne zemlje vide u mnogo širem kontekstu: Ukrajina je optužila Rusiju za zverstva i brutalnost nad civilima za vreme invazije i navodi da je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija demantuje da napada civile ili da je počinila ratne zločine.

Kremlj je saopštio da nema informacije o suđenju i da zbog toga što nema diplomatsku misiju u Ukrajini nema mogućnost da pruži pomoć optuženom.

Udovica je rekla pred sudom da je na dan kada joj je suprug ubijen čula puchnjavu u svom dvorištu i da je potrčala ka mužu koji je već bio mrtav. "Bio je pogođen u glavu. Vrištala sam, vrištala sam strašno" ispričala je dok joj je glas podrhtavao.

Šelipova je rekla sudu da se ne bi protivila da Šišimarin bude pušten Rusiji u okviru razmene zarobljenika, kako je rekla, "da bi se vratili naši momci" iz Marijupolja.

XS
SM
MD
LG