Linkovi

Sporazum Bajdena i internet kompanija o nižim cenama za američke porodice


Predsednik Džo Bajden uoči obraćanja u Beloj kući (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik Džo Bajden uoči obraćanja u Beloj kući (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je u ponedeljak da se 20 internet kompanija, među kojima su Verajzon, Komkast i AT&T, obavezalo da snizi cene ili poveća brzinu za američke porodice sa nižim primanjima.

"Ovo je slučaj gde velike kompanije daju svoj doprinos", rekao je Bajden u govoru u Beloj kući, u prisustvu potpredsednice Kamale Haris.

Sporazum sa direktorima kompanija koje pružaju internet usluge deo je Programa za pristupačno povezivanje (Affordable Connectivity Program), odobrenog u okviru zakona o infrastrukturi koji je prošle godine usvojen u Kongresu uz podršku demokrata i republikanaca. Trebalo bi da pomogne američkim porodicama, koje ispunjavaju uslove, da smanje račune za internet za do 30 dolara mesečno, saopšteno je iz Bele kuće.

Takođe je navedeno da će desetine miliona domaćinstava dobijati besplatni internet.

Za program mogu da se kvalifikuju domaćinstva sa niskim primanjima, kao i ona koja primaju drugu federalnu pomoć, kao što su subvencije za hranu ili programi za zdravstveno osiguranje.

Bajden je ocenio da je pandemija koronavirusa, tokom koje je veliki broj ljudi radio kod kuće, pokazala važnost pristupu internetu.

"Brzi internet više nije luksuz, nego potreba", naglasio je Bajden. Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da su se kompanije dobrovoljno obavezale da smanje cenu interneta.

XS
SM
MD
LG