Linkovi

Kako američke kompanije reaguju na moguću zabranu abortusa?


Protest pristalica prava na abortus u Njujorku
Protest pristalica prava na abortus u Njujorku

VAŠINGTON - Pošto je iz Vrhovnog suda procureo nacrt odluke o ukidanju presude Ro protiv Vejda, kojom je omogućeno pravo na abortus na federalnom nivou, američke kompanije različito su reagovale na potencijalnu zabranu abortusa.

Ako Vrhovni sud i konačno odluči da ukine presudu Ro protiv Vejda, u polovini saveznih država - posebno na jugu i srednjem zapadu SAD, abortus neće biti legalan.

Direktori kompanija našli su se u nezgodnoj poziciji zbog potencijalne zabrane abortusa u određenim državama i različito se postavljaju prema tom polarizujućem pitanju koje bi, potencijalno, moglo da utiče i na zapošljavanje.

"Na početku treba reći da korporacije zaista, ali zaista ne bi želele da se bave ovim pitanjem", kaže Alison Tejlor iz poslovne savetodavne organizacije Etički sistemi.

Ona smatra da će, u slučaju restrikcija na abortus, kompanije verovatno promeniti polise zdravstvenog osiguranja za žene i pokriti im troškove ako treba da putuju u neku drugu državu da bi prekinule trudnoću.

Koje kompanije su reagovale?

Većina korporacija i dalje se ne oglašava, što nije slučaj sa vlasnicima društvenih mreža. Šeril Sendberg, portparolka Mete koja poseduje Fejsbuk, kritikovala je nacrt odluke Vrhovnog suda.

"Ovo je zastrašujući dan za sve žene u ovoj zemlji. Ako ovaj nacrt postane zakon, biće nam oduzeto jedno od fundamentalnih prava. Svaka žena, bez obzira na to gde živi, treba da bude u mogućnosti da slobodno bira da li će i kada postati majka. Malo stvari je važnije od ženskog zdravlja i ravnopravnosti", napisala je na Fejsbuku.

Kompanija Jelp, koja na svom portalu objavljuje recenzije restorana, hotela i drugih biznisa, izdala je saopštenje u kojem navodi da bi "ukidanje presude Ro protiv Vejda ugrozilo ljudska prava miliona žena i slobodu da odlučuju o sopstvenom telu".

Bambl, vlasnik aplikacije za upoznavanje, saopštio je da "u toj kompaniji snažno veruju u pravo žene da bira i u potpunosti ima kontrolu nad sopstvenim telom".

Šta će se promeniti?

Dosadašnji potezi pojedinih firmi govore u prilog tome da će biti pokriveni troškovi ženama koje žele da abortiraju i zbog toga moraju da putuju u drugu državu.

Prošle godine, Vrhovni sud dozvolio je državi Teksas da nastavi da primenjuje veoma strog zakon o abortusu prema kojem je prekid trudnoće zabranjen posle šeste nedelje i mnoge kompanije su na to reagovale.

Na primer, Epl je pokrio troškove za zaposlene koje su morale da odu na abortus u druge države. Isto je uradila i kompanija Sejlsfors. Amazon je najavio da će u Teksasu pokriti troškove u visini od 4.000 dolara onim ženama koje treba da putuju van države da bi prekinule trudnoću.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne želi da bude ukinuta presuda Ro protiv Vejda, a takvo mišljenje je još učestalije kod mlađih zaposlenih.

To bi mogao da bude potencijalni problem za kompanije koje rade u državama koje će, u slučaju ukidanja presude Ro protiv Vejda, uvesti stroge restrikcije na abortus.

"Osam od deset visoko obrazovanih radnika, top talenata, smatraju da su pravo na abortus i reproduktivno zdravlje deo ravnopravnosti na radnom mestu. Poslodavci koji budu želeli da privuku takve radnike moraće da imaju to u vidu i ponude više, ako rade u u državama sa strogim restrikcijama", kaže Džen Stark iz zdravstvene fondacije Tara.

U nekim slučajevima, firme će morati da sele svoja sedišta iz država koje budu uvele restrikcije na abortus, ako izračunaju da su im troškovi veći.

XS
SM
MD
LG