Linkovi

SAD šalju novo oružje Ukrajini, lideri G7 u nedelju razgovaraju sa Zelenskim


ARHIVA - Zajednička fotografija lidera G7 na marginama samita NATO u Briselu (Foto: AP/Henry Nicholls/Pool)
ARHIVA - Zajednička fotografija lidera G7 na marginama samita NATO u Briselu (Foto: AP/Henry Nicholls/Pool)

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u petak novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 150 miliona dolara, koji obuhvata dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu opremu.

"Danas, Sjedinjene Države nastavljaju snažnu podršku hrabrom narodu Ukrajine dok brani zemlju od ruske agresije", naveo je Bajden u saopštenju.

SAD su od početka ruske invazije, Ukrajini isporučile oružje u vrednosti od 3 milijarde 400 miliona dolara, uključujući hovicere, protivavionske sisteme Stinger, protivtenkovske rakete Džavelin, municiju i zaštitnu opremu.

Iz Bele kuće je u međuvremenu saopšteno da će Bajden i ostali lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) razgovarati u nedelju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, nakon što je američki predsednik ranije ove nedelje rekao da će se raspravljati o mogućim dodatnim akcijama u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Razgovori će biti usredseđeni na nanoviji razvoj događaja u vezi sa ratom, naporima da se Ukrajina podrži i načinima da se pokaže "dalje jedinstvo G7 u našem kolektivnom odgovoru, uključujući nametanjem teških posledica za Putinov rat", saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Lideri G7, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija - održaće virtuelni sastanak sa Zelenskim u nedelju ujutro, naveo je portparol.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je tajming sastanka značajan zato što će biti održan dan uoči učešća ruskog predsednika Vladimira Putina u vojnoj paradi povodom Dana pobede kojim se obeležava kraj Drugog svetskog rata.

"Očekivao je da će marširati ulicama Kijeva, to se svakako neće doogoditi", naglasila je Psaki.

Takođe je rekla da američki zvaničnici razgovaraju o uvođenju novih sankcija ruskim oligarsima i kompanijama, kao i o preduzimanju koraka da se Rusi, koji su već sankcionisani, spreče da izbegavaju posledice kaznenih mera.

Amerika i njeni saveznici prethodno su bili jedinstveni u uvođenju sveobuhvatnih sankcija protiv ruskih banaka, zvaničnika i drugih entiteta da bi se Moskva kaznila zbog svojih poteza, uključujući i navodne ratne zločine.

Bajden je u sredu najavio da planira da sa članovima G7 razmotri potencijalne dodatne mere protiv Rusije, zbog nastavka i intenziviranja rata protiv Ukrajine i dodao da su SAD uvek otvorene za uvođenje novih sankcija.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen u sredu je odbila da iznese detalje mogućih akcija, ali je dodala da su SAD u stalnim razgovorima o tom pitanju i da bi mogle da izvrše dodatni pritisak na Moskvu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji će učestvovati u razgovoru, takođe bi u nedelju trebalo da se obrati javnosti.

Na taj dan se obeležava godišnjica kraja Drugog svetskog rata, koja ove godine ima posebno značenje imajući u vidu da su Ukrajina i Rusija - obe žrtve nacističke Nemačke - sada u ratu, saopštio je portparol nemačke vlade.

XS
SM
MD
LG