Linkovi

Ukrajina: Trpimo gubitke na istoku, ali su ruski "ogromni"


ARHIVA - Uništeno rusko vozilo u regionu Harkova, 14. april 2022. (Foto: Reuters/Alkis Konstantinidis)
ARHIVA - Uništeno rusko vozilo u regionu Harkova, 14. april 2022. (Foto: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Ukrajina je u petak priznala da trpi teške gubitke u ruskom napadu na istoku zemlje, ali tvrdi i da su ruski gubici još gori, prenosi agencija Rojters.

S obzirom na to da nije bila uspešna u napadu na Kijev prošlog meseca, Rusija sada pokušava da osvoji dva istočna regiona, poznata pod zajedničkim imenom Donbas.

Ukrajina je priznala da je izgubila kontrolu nad nekim gradovima i selima od početka ofanzive prošle nedelje, ali je poručila da je Moskva ostvarila dobitke uz ogromnu cenu po ruske snage, već pogođene prethodnim porazom blizu prestonice.

"Imamo ozbiljne gubitke, ali su ruski mnogo, mnogo veći... Imaju ogromne gubitke", rekao je savetnik predsednika Oleksej Arestovič.

Arestovič je rekao da je vojna situacija teška, ali da se može kontrolisati. Britanija je saopštila da se borbe naročito teške oko gradova Lisičansk i Severodonjeck, i da ruske snage pokušavaju da napreduju južno, od Izijuma, koji kontrolišu, do Slovjanska.

"Zbog snažnog ukrajinskog otpora, ruski teritorijalni dobici su ograničeni i postignuti uz značajnu cenu po ruske snage", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Neimenovani zapadni zvaničnici saopštili su u petak da je Rusija pretrpjela manje žrtava od kako je smanjila obim invazije, ali da je njihov broj i dalje prilično visok, i da to utiče na volju ruskih snaga da se bore.

"Priroda operacija je sužena, u geografskom smislu, tako da se smanjuju ukupni brojevi. Međutim, nivo žrtava u područjima gde se sukobljavaju sa ukrajinskim snagama je i dalje prilično visok", rekao je jedan od zvaničnika.

Na pitanje novinara o ukrajinskim žrtvama, odgovorio je da ima ukrajinskih gubitaka u Donbasu, "ali svakako ne u obimu koji trpe ruske snage".

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da ruska ofanziva u Donbasu, po svemu sudeći, ne ide po planu.

Najkrvavije borbe i najgora humanitarna situacija je u Marijupolju, južnoj luci razorenoj u dvomesečnom ruskom bombardovanju i opsadi.

Ukrajina je saopštila da je 100.000 civila i dalje u gradu, čiji je najveći deo pod ruskom okupacijom. Stotine civila i preostali ukrajinski borci kriju se u podzemnim bunkerima ispod čeličane Azovstal.

Kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštio je da je za petak planirana operacija da se civili evakuišu iz čeličane, ali nije izneo više detalja.

Zelenski je prethodno optužio Rusiju da pokušava da ponizi Ujedinjene nacije raketnim napadom na Kijev za vreme posete generalnog sekretara Antonia Gutereša.

“Ovo mnogo govori o istinskom ruskom stavu prema globalnim istitucijama, o pokušajima ruskog liderstva da ponize Ujedinjene nacije i sve što ta organizacija zastupa. Zbog toga je potreban snažan odgovor", poručio je Zelenski u video obraćanju naciji u četvrtak veče.

Rusija je u četvrtak pogodila dve zgrade u ukrajinskoj prestonici, a poginula je novinarka Radija Slobodne Evrope.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo "proizvodne pogone", u fabrici oružja Artem u Kijevu. Ruski napad izveden je sat vremena nakon zajedničke konferencije Zelenskog i Gutereša koji je obišao pogođena mesta u Kijevu i okolini i osudio napade na civile.​

“Ovo mnogo govori o istinskom ruskom stavu prema globalnim istitucijama, o pokušajima ruskog liderstva da ponize Ujedinjene nacije i sve što ta organizacija zastupa. Zbog toga je potreban snažan odgovor", poručio je Zelenski u video obraćanju naciji u četvrtak veče.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je napadom, ruski predsednik Vladimir Putin pokazao Guterešu "srednji prst".

Zelenski je u petak rekao i da postoji veliki rizik da će se okončati mirovni pregovori sa Moskvom i za to okrivio bes javnosti zbog, kako je naveo, zverstava ruskih trupa, prenela je ukrajinska agencija Interfaks.

"Ljudi (Ukrajinci) žele da ih ubiju. Kada postoji takavv stav, teško je razgovarati o stvarima", rekao je Zelenski poljskim novinarima.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je za TV kanal Al Arabija, iz Dubaija, da je Ukrajina kriva za zastoj u pregovorima i Kijev optužio da menja stavove.

XS
SM
MD
LG