Linkovi

SAD: Rusija planira lažno glasanje o nezavisnosti osvojene ukrajinske teritorije


Protest protiv ruske okupacije u južnom ukrajinskom gradu Herson (Foto: AP/Olexandr Chornyi)
Protest protiv ruske okupacije u južnom ukrajinskom gradu Herson (Foto: AP/Olexandr Chornyi)

Sjedinjene Države optužile su u četvrtak Rusiju da planira da organizuje lažno glasanje o nezavisnosti da opravde osvajanje teritorije u Ukrajini, dok ruske snage jačaju napade na istoku.

Više od dva meseca nakon invazije u kojoj su razoreni ukrajinski gradovi, ali nije osvojena prestonica Kijev, Rusija je pokrenula ofanzivu da osvoji dva zapadna regiona u bitki koju Zapad smatra prekretnicom u ratu.

Iako su ruske snage prošlog meseca potisnute iz severnog dela Ukrajine, veliki broj je raspoređen na istoku, a ruske trupe i dalje kontrolišu deo juga koje su osvojile u martu.

Američka misija pri OEBS-u saopštia je da bi Kremlj mogao da pokuša da organizuje "lažni referendum" u južnim i istočnim oblastima osvojenim od početka invazije 24. februara, upotrebom "dobro poznate šeme iz najtamnijih poglavlja istorije".

"Te lažne, nelegitimne referendume nesumnjivo će pratiti talas zloupotreva protiv onih koji se protive ili pokušavaju da podriju planove Moskve. Međunarodna zajednica mora da stavi do znanja da takvi referendumi nikada neće biti priznati kao legitimni", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je saopštila da su tokom noći odjeknule ekplozije u južnom gradu Hersonu, jedinoj regionalnoj prestonici koju je Rusija osvojila od početka invazije. Ruske trupe su u sredu upotrebile suzavac i šok bombe da rasteraju stanovnike tog grada koji su protestovali protiv okupacije, a sada granatiraju celi region i napadaju u pravcu Nikolajeva i Krivji Riha, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ruski državni mediji preneli su izjavu jednog zvaničnika samoproglašene proruske "vojno-civilne komisije" u Hersonu, navodeći da će to područje početi da koristi rusku rublju od 1. maja.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je Rusija takođe pojačala glavne vojne operacije na istoku, gde Moskva sada pokušava da zauzme celu teritoriju dve provincije koje su od 2014. pod delimičnom kontrolom separatista.

"Neprijatelj pojačava tempo ofanzivnih operacija. Ruski okupatori otvaraju invenzivnu vatru u svim pravcima", navodi se u saopštenju. Prema njemu, glavni ruski napad se vodi blizu gradova Slobožanske i Donec, uz strateški važan autoput na liniji fronta koji povezuje drugi najveći ukrajinski grad Harkov sa Izjumom, gradom koji je okupirala Rusija. Regionalni guverner Harkova kaže da su ruske snage pojačale napade iz Izjuma ali da ukrajinski vojnici ne uzmiču.

XS
SM
MD
LG