Linkovi

Bajden traži od Kongresa 33 milijarde dolara za Ukrajinu


Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući o ratu u Ukrajini (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući o ratu u Ukrajini (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Predsednik SAD Džo Bajden u četvrtak je zatražio od Kongresa 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini - što je ogroman rast američke finansijske pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije - kao i pravna sredstva za oduzimanje imovine ruskih oligarha.

Novi zahtev obuhvata više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi za direktnu ekonomsku pomoć vladi i 3 milijarde za humanitarnu i pomoć za stabilno snabdevanje hranom.

"Ovaj zakonski predlog nam je potreban da podržimo borbu Ukrajine za slobodu. Cena ove borbe nije nije jeftina, ali bi bilo skuplje pokleknuti pod agresijom", poručio je Bajden u govoru u Beloj kući.

Američki predsednik takođe je zatražio da članovi Kongresa obezbede administraciji kapacitete za zaplenu novca ruskih oligarha, čime bi se finansirali ukrajinski ratni napori.

Prema Bajdenovom predlogu, ti kapaciteti bi omogućavali američkim zvaničicima da oduzimaju imovinu većeg broj oligarha i zaplenjenu gotovinu daju Ukrajini, a dodatno bi se kriminalizovalo izbegavanje sankcija, saopšteno je iz Bele kuće.

Sekretarijatu za pravosuđe bi takođe bilo omogućeno da koristi stroge američke zakone protiv reketiranja, koji su se nekad koristili protiv mafije, da se pokrenu sudski procesi protiv osoba koje izbegavaju sankcije.

Bajden takođe želi da tužiocima da više vremena da rade na tim slučajevima, tako što bi rok za krivično gonjenje optuženih za pranje novca bio produžen sa pet na 10 godina. Prema predlogu, posedovanje novca od koruptivnih poslova sa Rusijom bilo bi krivično delo.

Nove mere deo su američkih napora da izoluje i kazni Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, kao i da pomogne Kijevu da se oporavi od rata koji je doveo do razaranja gradova i primorao više od 5 miliona ljudi da napuste zemlju.

Američka vojna pomoć Ukrajini već je premašila 3 milijarde od početka ruske invazije. SAD i evropski saveznici zakođe su zamrzli 30 milijardi dolara vrednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine, umetnička dela, saopštila je Bajdenova administracija.

Članovi Kongresa iz obe stranke podržavaju pomoć Ukrajini. Predstavnički dom u sredu je glasao za uglavnom simboličan zakonski predlog kojim se od Bajdena traži da proda zamrznutu rusku imovinu.

XS
SM
MD
LG