Linkovi

Ambasada SAD: Hitni zadaci pred novom crnogorskom vladom, opozicija da bude konstruktivna


Članovi nove Vlade Crne Gore (Foto: RSE)

Nova crnogorska vlada pred sobom ima hitne zadatake, uključujući i da poziva Kremlj na odgovornost za rat u Ukrajini, saopštila je u petak američka ambasada u Podgorici.

U odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše formiranje nove Vlade Crne Gore, te šta Sjedinjene Države od nje očekuju, iz ambasade je poručeno da je ključno da nova vlada ubrza napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, "što obuhvata uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou i vraćanje u Crnu Goru onih koji su do sada izbjegavali pravdu".

"Sjedinjene Države pozdravljaju formiranje nove vlade i raduju se partnerstvu sa njom da bi se podržao napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje NATO članstva i izgradnju inkluzivnog, građanski orijentisanog društva sa snažnim, demokratskim institucijama", navodi se u reagovanju ambasade SAD.

"Ima dovoljno hitnih unutrašnjih i regionalnih zadataka koje bi trebalo rešavati, a među njima su poboljšanje ekonomije i pozivanje Kremlja na odgovornost za brutalni rat protiv ukrajinskog naroda", istaknuto je iz ambasade.

Izabrana nova Vlada Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Takođe se ocjenjuje da je za funkcionisanje bilo koje demokratije, važno da opozicija ima konstruktivnu ulogu, a da "svi poslanici ispunjavaju svoju demokratsku dužnost i aktivno učestvuju u radu parlamenta".

"Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, Sjedinjene Države i dalje su uz sve one koji podržavaju suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru ukorijenjenu u evroatlantskim institucijama", zaključuje se u reakciji američke ambasade.

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su u četvrtak, u odsustvu opozicije, novu 43. Vladu Crne Gore na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, liderom pokreta URA i dosadašnjim vicepremijerom u vladi Zdravka Krivokapića.

Za izbor nove Vlade glasalo je 45 poslanika, uz tri glasa protiv u 81-članom parlamentu, čijoj sjednici nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

XS
SM
MD
LG