Linkovi

Makron pobedio Marin Le Pen na ključnim francuskim predsedničkim izborima


Pristalice Emanuela Makrona slavile su u parku kod Ajfelove kule
Pristalice Emanuela Makrona slavile su u parku kod Ajfelove kule

Predsednik Emanuel Makron proglašen je za pobednika drugog kruga izbora u Francuskoj u trci protiv kandatkinje sa krajnje desnice Marin Le Pen u nedelju.

Dvoje kandidata imali su oštro različite stavove, ne samo o domaćim pitanjima, već i o ulozi Francuske u Evropi, NATO-u i ostatku sveta.

Tokom svog govora o prihvatanju, Makron je rekao: "Mnogi u ovoj zemlji glasali su za mene ne zato što podržavaju moje ideje, već da bi držao dalje od ideja krajnje desnice. Želim da im se zahvalim i znam da im dugujem u godinama koje dolaze ".

Sa 97 odsto prebrojanih glasova, Makron je bio na putu izvesne pobede za solidnih 57,4 odsto glasova, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden uputio je čestitke Makronu na Tviteru, rekavši da se raduje "nastavku bliske saradnje" sa francuskim liderom.

I drugi evropski lideri uputili su dobre želje, uključujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je tvitovao na francuskom, rekavši: "Uveren sam da ćemo zajedno napredovati ka novim zajedničkim pobedama. Ka snažnoj i ujedinjenoj Evropi!"

Drugi krug predsedničkih izbora u nedelju možda je odlučen u gradovima poput Pantina, koji u prvom krugu nisu glasali ni za Makrona, ni za Le Pen. Skoro šest od 10 glasača je umesto toga podržalo kandidata krajnje levice Žan-Lika Melanšona, koji nije podržao ni jednog finalistu u ovom drugom krugu, iako je poručio pristalicama da ne glasaju za Le Pen.

"Mislim da moramo da sačuvamo zemlju, pa sam se opredelio za Makrona", rekao je 38-godišnji marketinška konsultantkinja Fatim.

Kao i mnogi Francuzi, nije baš bila oduševljena dvojcem u finalu.

"Nisam posebno srećna zbog Makrona i nisam baš srećna zbog Le Pen… ako Marin prođe, plašim se da će to izazvati građanski rat ili nešto slično", rekla je ona.

To je bio drugi put da se u drugom krugu predsedničkih izbora Makron suprotstavlja Le Penovoj. Ali kada se pre pet godina kandidovao protiv kandidatkinje krajnje desnice, Makron je bio novajlija koji je obećavao promene. Sada, on je poznata snaga koja je dobila mešovite kritike biračkog tela zbog njegovog bavljenja pitanjima kao što su životna sredina i ekonomija.

Stanovnik Pantina Emanuel Kođija kaže da je glasao za Le Pen. Kaže da postoje fundamentalne stvari u koje veruje — poput francuske kulture i nasleđa i budućnosti zemlje. Kođija kaže da je ovo prvi put da je glasao za krajnju desnicu i da se ne slaže sa čitavom platformom Le Penove. Takođe je rekao - dok je glasanje još trajalo - da ne misli da će ona biti izabrana. Više je glasanje, kaže, da bi se poentirao.

Kođjija kaže kako se njegova porodica, koja dolazi iz zapadne Afrike, žestoko borila da postanu Francuzi i da on veruje da je važno glasati, a ne uzdržavati se.

Ovo je bila treća predsednička kandidatura Le Penove. Ona je ublažila svoj imidž, naglašavajući pitanja troškova života i vraćajući se na prethodne pozicije poput poziva da se muslimanske marame zabrane na javnim prostorima.

Le Pen i Makron su tokom svoje jedine debate prošle srede ponudili oštro različite stavove o unutrašnjoj i spoljnoj politici. Le Pen želi da se odmakne od obnovljivih izvora energije i smanji učešće Francuske u organima poput Evropske unije i NATO.

"Glasao sam za našeg aktuelnog predsednika, gospodina Makrona", rekla je penzionerka Benedikt Tardivo. Rekla je da se plaši predsednikovanja Le Penove i da je pozitivna u vezi sa Makronom.

Stanovnik Pantina Žan-Emanuel Sančez rekao je: "Nisam stručnjak, ali je po nekoliko ciljeva uradio veoma dobar posao da Francuska ima važno mesto u svetu, među Evropom. Naš glas se sluša u celom svetu. A za Francusku mora da uradi više nego što je uradio tokom pet godina. Za sve razlike i nejednakosti među ljudima... ali... uveren sam da bi mogao da se poboljša i da ide dalje u svom poslu koji je do sada radio".

Neće reći za koga je glasao — samo da je napravio ono što je nazvao "strateškim" izborom. On opisuje Makronov mandat, obeležen krizama poput protesta žutih prsluka zbog ekonomskih pitanja, kao veoma nasilan period. Olovka predstavlja opasnost. On smatra da nije imao mnogo izbora.

Dakle, pobednika ovih izbora čeka težak put. Čak i pre kraja prebrojavanja glasova, mnogi Francuzi su već bili razočarani ishodom.

XS
SM
MD
LG