Linkovi

Florida usvojila zakon o ukidanju specijalnog statusa Dizniju


ARHIVA - Zabavni park Svet Volta Diznija u Orlandu, 9. januara 2019.
ARHIVA - Zabavni park Svet Volta Diznija u Orlandu, 9. januara 2019.

Državna skupština Floride usvojila je zakon kojim se ukida posebni status, odnosno samostalna uprava kompanije Dizni u toj državi. 1960-ih uspostavljen je specijalni poreski okrug koji je omogućio Dizniju da samostalno upravlja zemljištem na oko 11.000 hektara u okolini Orlanda, gde se nalazi kompleks zabavnih parkova "Diznijev svet". Dizni i drugi privatni vlasnici zemljišta su, po tom sistemu, bili odgovorni za pružanje usluga kao što su vatrogasne službe, vodovod, elektrodistribucija i održavanje puteva, a zauzvrat su dobijali značajna poreske olakšice.

Ukidanje Diznijeve samouprave je pobeda za guvernera Rona Desantisa koji je došao u sukob sa kompanijom zbog njenog protivljenja zakonu koji su protivnici nazvali "Nemoj reći gej".

Odluka bi mogla da ima velike poreske posledice za Diznija, čiji su zabavni parkovi pretvorili Orlando u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. To je novi korak u zahlađenju odnosa republikanske vlade Floride i velikog političkog igrača u državi. Za Desantisa, napad na Diznija je najnoviji incident u kulturnom ratu koji se vodi zbog političkih pitanja vezanih za rasu, rod i koronavirus - sukobima zbog kojih je postao jedan od najpopularnijih republikanskih političara u zemlji i verovatni kandidat na predsedničkim izborima 2024.

Spor sa Diznijem počeo je kada je kompanija kritikovala novi zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo učenje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od predškolskog uzrasta do trećeg razreda osnovne škole, kao i nastava koja ne odgovara "uzrastu ili razvojnom stadijumu dece."

U martu, Dizni je najavio da će ukinuti političke donacije u toj državi i dodao da će, zauzvrat, podržati organizacije koje rade na inicijativama da se ukine sporni zakon. Desantis i drugi republikanci su oštro kritikovali Diznija i zaključili da je predloženi zakon o ukidanju samouprave Diznijevog sveta - razuman.

“Dizni i druge liberalne korporacije više neće moći da prođu bez odgovora na svoje kampanje pritiska", napisao je Desantis u sredu u pismu donatorima. "Ako želimo da pozovemo na odgovornost mašineriju demokrata i njihove korporativne poslušnike moramo da im se zajednički suprotstavimo."

Zakonom koji je u četvrtak, posle senata Floride usvojio i njen Predstavnički dom, ukinuo bi se Okrug za unapređenje Ridi Krika, kako se zvanično zove Diznijeva samouprava, i još nekoliko sličnih okruga, do juna 2023. Mera ne znači da ti okruzi ne mogu da budu ponovo uspostavljeni, i ostavlja prostora za dalje pregovore u budućnosti. Zakon sada treba da potpiše guverner Desantis.

Demokrate su kritikovale predlog kao jasnu odmazdu protiv kompanije.

Zaposleni u kompaniji Dizni protestuju zbog zakona Floride "Nemoj reći gej", 22. marta 2022.
Zaposleni u kompaniji Dizni protestuju zbog zakona Floride "Nemoj reći gej", 22. marta 2022.

Dizni je jedan od najvećih privatnih poslodavaca Floride, a prošle godine je imao više od 60.000 radnika u toj državi. Još se ne zna kako će kompanija ili lokalne vlade oko njenih zabavnih parkova biti pogođene ako se ukine samostalni okrug.

Stvaranje Okruga za unapređenje Ridi Krika bilo je ključni element u planovima kompanije da gradi svoje tematske parkove oko Orlanda 1960-ih. Zvaničnici kompanije rekli su da im je potrebna autonomija kako bi planirali izgradnju futurističkog grada uz zabavni park. Taj plan se nikada nije ostvario, a grad budućnosti se pretvorio u tematski park Epkot.

XS
SM
MD
LG