Linkovi

Veselje i strah posle ukidanja uredbe o obaveznim maskama u javnom saobraćaju


Avion kompanije Ameriken erlajnz (Foto: AP)
Avion kompanije Ameriken erlajnz (Foto: AP)

Odluka sutkinje federalnog suda da ukine uredbu o obaveznom nošenju maski u javnom saobraćaju pozdravljena je među pojedinim avioputnicima, dok se neki pitaju da li je zaista došlo vreme da se ukine jedna od najvidljivijih mera za suzbijanje pandemije kovida 19.

Vodeće aviokompanije i mnogi najprometniji aerodromi već u ponedeljak su odlučili da odustanu od obaveznog nošenja maski pošto je Uprava za bezbednost u saobraćaju (TSA) saopštila da neće sprovoditi uredbu iz januara 2021. godine, koja se odnosila na avione, aerodrome, taksije, vozove...

Međutim, presuda i dalje predviđa opciju da se zadrže pravila o nošenju maski, što bi moglo da rezultira različitim uredbama u američkim gradovima, prenosi agencija Asošijeted pres.

Putinici na letu kompanije "Junajted erlajnz" od Hjustona do Njujorka bi, na primer, mogli da skinu maske na aerodromu sa koga poleću i u avionu, ali bi morali da ih nose kada slete na njujorški aerodrom ili u metrou.

Na jednom video snimku može se videti kako putnici na letu aviokompanije "Delta erlajnz", od Atlante do Barselone, aplaudiraju dok skidaju maske posle objave da ne moraju da ih nose.

U presudi, sutkinja okružnog suda na Floridi Ketrin Kimbal Mizel navela je da su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prekoračili ovlašćenja kada su izdali prvobitnu zdravstvenu uredbu na kojoj je zasnovana direktiva Uprave za bezbednost u saobraćaju. Takođe je ocenila da CDC nije poštovao adekvatne procedure prilikom donošenja odluke.

Mizel, koju je na taj položaj postavio bivši predsednik Donald Tramp, navela je da je jedini pravni lek da se ukine uredba za celu zemlju, zato što bi bilo nemoguće poništiti je samo za podnosioce tužbe.

Iz Bele kuće je saopšteno da uredba o obaveznom nošenju maski "nije trenutno na snazi" i ocenjeno da je presuda razočaravajuća.

Junajted erlajnz, Delta i Aljaska erlajnz su brzo saopštili da ukidaju obavezno nošenje maski na domaćim i nekim međunarodnim letovima. Slično su odlučili i Ameriken erlajnz, Sautvest i Džetblu.

Veliki aerodromi takođe su odustali od obaveznog nošenja maski, ali su preporučili da se to radi dobrovoljno. Predstavnici njujorškog javnog saobraćajnog sistema planiraju da i dalje zahtevaju od putnika da nose maske. U prestonici Vašingtonu, maske neće biti obavezne za putnike u metrou ili autobusima.

Uber i Lift su takođe saopštili da se maske preporučuju, ali da više nisu obavezne. CDC je pre odluke suda produžio uredbu o maskama do 3. maja da bi imao više vremena da prouči podvarijantu omikrona BA.2 koja je sada odgovorna za ogromnu većinu slučajeva u SAD.

XS
SM
MD
LG