Linkovi

Đilas traži nove izbore u Beogradu, opozicija kritikuje njegov susret sa Vučićem


Predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas, arhivska fotografija
Predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas, arhivska fotografija

BEOGRAD - Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, izjavio je da u Beogradu moraju da se ponove izbori ako odnos mandata dosadašnje vlasti i opozicije bude izjednačen - 55:55. Đilas se u ponedeljak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što su mnogi iz opozicije kritikovali.

Gradska izborna komisiija (GIK) još nije proglasila zvanične rezultate izbora za Skupštinu Beograda, jer je opozicija podnela stotine prigovora na regularnost glasanja. Predsednik GIK Zoran Lukić izjavio je za RTS da je glasanje poništeno na još dva biračka mesta, te da će konačni rezultati izbora biti poznati nakon toga. Za sada, rezultati pokazuju da vlast i opozicija imaju jednak broj mandata, kaže Lukić.

Đilas je za N1 rekao da je sastankom sa Vučićem napravio prvi korak, zbog čega su ga kritikovali iz drugih opozicionih stranaka. Vučiću je predložio nove izbore u Beogradu, na šta je predsednik Srbije najavio da će odgovoriti do kraja nedelje.

"Ako se ponove izbori, to je sasvim nova politička realnost, i u toj realnosti ćemo gledati kako ćemo na njih izaći. Ako zaista na Skupštini Grada ovi neki pređu na stranu SNS-a i onda mi te izbore dobijemo samo zahvaljujući tome što sam ja razgovarao sa Vučićem, izneo taj predlog, borio se i trpeo... Hoće li onda ovi ljudi koji me napadaju izaći na te izbore, ili će reći: 'A, ne, ti izbori su, kako oni kažu dogovor Vučića i Đilasa, dvojice autokrata'? Onda je pošteno gospodo, da ne izađete na te izbore. Onda sačekajte četiri godine da došu regularni uslovi i ostavite četiri godine da ih vode Vesić ili Šapić koji je izgubio izbore na Novom Beogradu" naveo je Đilas.

Kritika Đilasa zbog sastanka sa Vučićem

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ta stranka "ne može da nađe razumevanje za jednostranu odluku predsednika Stranke slobode i pravde da se sastane sa Vučićem" i za sastanak rekao da "pretpostavlja da je privatan". Narodna stranka je deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, gde je i SSP.

"Narod nije glasao da se Vučić i Đilas posle izbora, a pre nego što su proglašeni rezultati, dogovaraju šta i kako dalje", naveo je Jeremić i dodao da su se članovi koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije "našli u neprijatnoj situaciji" jer se Đilas jednostrano i bez saglasnosti ostatka koalicije obratio Vučiću i sad čeka šta će reći, prenosi Fonet.

Jeremić smatra da, ako Vučić prihvati predlog Đilasa o novim izborima u Beogradu, će time de fakto biti kreirana "tehnička koalicija SSP i SNS", i da Narodna stranka u tome neće učestvovati.

Đilasov sastanak sa Vučićem kritikovali su i iz koalicije Moramo. Kandidat za gradonačelnika Beograda te koalicije, Dobrica Veselinović, ocenjuje da je "dogovor iza zatvorenih vrata, bez koordinacije unutar opozicije, davanje slamke spasa režimu koji je neupitno pred porazom u Beogradu".

Demokratska stranka Srbije (DSS) je saopštila da opozicija nema većinu za formiranje vlasti u Beogradu, jer je odnos odbornika vlasti i opozicije 55-55, a eventualni prelazak cenzusa liste „Ajmo ljudi“ posle ponovljenih izbora ne bi suštinski ništa promenio, jer su pojedini odbornici opozicije već javno izneli stav da neće podržati formiranje vlasti koju bi činile sve do sada opozicione stranke.

"Da je to tako svestan je i Dragan Đilas, zbog čega i insistira na novim gradskim izborima u celini, a sve beskrupulozne neistine o odlučivanju na sednicama GIK-a čini čini besmislenim, navodi se u saopštenju i dodaje da su tri moguća izlaza iz sadašnje situacije - tesna većina vlasti, velika koalicija ili novi izbori", prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG