Linkovi

Ubistvo Slavka Ćuruvije: Još jedna godišnjica bez pravosnažne presude


Slavko Ćuruvija, 1998.

BEOGRAD - U Beogradu je obeležena 23. godišnjica ubistva urednika i vlasnika listova Evropljanin i Dnevni telegraf, Slavka Ćuruvije. Fondacija koja danas nosi njegovo ime pozvala je Apelacioni sud da potvrdi presudu za njegovo ubistvo.

U saopštenju, Fondacija je ukazala da "ovu godišnjicu obeležavamo bez pravnosnažne sudske presude, punih osam godina od kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti", prenosi Fonet.

U ponovljenom prvostepenom postupku decembra 2021, po drugi put su osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, kao i Ratko Romić na 20 godina. Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, takođe je osuđen na 20 godina zatvora.

Postupak pred Apelacionim sudom još nije počeo.

Fondacija je pozvala taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine, i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije, uz ocenu da bi država morala u što kraćem roku da učini sve da Miroslav Kurak bude pronađen i priveden pravdi.

"Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema", navela je Fondacija.

Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji, ocenila je Fondacija i istakla da je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG