Linkovi

Ruski inženjeri obavljaju inspekciju u nuklearki Zaporožje


Oštećena administrativna zgrada nuklearne elektrane Zaporožje, 4. marta 2022.

Ruski inženjeri došli su da izmere radijaciju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, čije je osvajanje tokom ruske invazije na Ukrajinu izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Rusija je okupirala najveću evropsku nuklearnu elektranu 4. marta. Njeni reaktori, po svemu sudeći, nisu oštećeni uprkos požaru koji je izbio nakon što je gađana tenkovskom vatrom.

Zvaničnici ruske nuklearne kompanije Rosatom stigli su do elektrane u petak, objavila je ukrajinska nuklearna agencija Energoatom u poruci na Telegramu.

Rusi su rekli ukrajnskom osoblju da su tu da bi "procenili stepen radijacije" i pomogli u obnovi elektrane koja je pogođena granatama, saopštio je Energoatom.

U vreme napada, ambasador Moskve u Ujedinjenim nacijama je demantovao da je Rusija gađala elektranu.

Ukrajinska agencija navodi da su Rusi došli direktno do lokacije zato što je ukrajinsko osoblje odbilo da sarađuje sa njima. Kako je saopšteno, jedan od Rusa koji su došli u nuklearnu elektranu se predstavio kao novi civilni i vojni administrator te oblasti, i proglasio elektranu delom ruske teritorije, dodajući da će njom upravljati Rosatom.

U odvojenom saopštenju, Rosatom je potvrdio dolazak ruskih specijalista, ali je rekao da operacije u Zaporožju, kao i u Černobilu, koji je takođe zauzela ruska vojska, vodi ukrajinsko osoblje. Ruski specijalisti su tu da bi "savetovali" ukrajinski tim, dodaje se u saopštenju.

Na snimku bezbednosnih kamera vidi se nuklearna elektrana Zaporožje za vreme napada ruskih snaga, 4. marta 2022.
Na snimku bezbednosnih kamera vidi se nuklearna elektrana Zaporožje za vreme napada ruskih snaga, 4. marta 2022.

Ruski stručnjaci pružaće savete o "ponovnom uspostavljanju struje u Černobilu i fizičkoj zaštiti sistema u elektranni Zaporožje", saopštila je ruska nuklearna agencija.

"Operacije kojima se garantuje bezbednost operacija u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima obaviće se u kontaktu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", dodaje se u saopštenju.

Sa svojih šest reaktora, Zaporožje proizvodi oko petine ukupne električne energije u Ukrajini, i može da snabde strujom do 4 miliona domaćinstava. Elektrana je otvorena 1985.

XS
SM
MD
LG