Linkovi

SAD uvele sankcije protiv više od 400 poslanika Dume i pripadnika elite


ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije u Vašingtonu ( Foto: AP/Patrick Semansky, File)
ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije u Vašingtonu ( Foto: AP/Patrick Semansky, File)

Američka vlada objavila je u četvrtak novu rundu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a kaznene mjere uvedene su protiv 48 ruskih državnih odbrambenih kompanija, 328 poslanika ruske Dume - čijih je 12 članova već pod američkim sankcijama - direktora Sberbanke i više pripadnika ruske elite.

U saopštenju američkog Sekretarijata se navodi da su uvedene sankcije protiv više kompanija, koje su deo ruske odbrambeno-industrijske baze i "i proizvode oružje koje se koristi u ruskom napadu na ukrajinski narod, infrastrukturu i teritoriju".

"Odluka da se 48 kompanija odseče od zapadnih tehnoloških i finansijskih resursa imaće duboke i dugoročne posledice po rusku odbrambeno-industrijsku bazu i njen lanac nabavke", navodi se u saopštenju.

Među sankcionisanim kompanijama su konglomerat "Tactical Missiles Corp", koji proizvodi pomorske sisteme i oružje, ukljućujući i raketu Kh-1 često korišćenu tokom ruske ofanzive, i 28 povezanih firmi.

Na novom spisku su i proizvođači municije za rusku vojsku, civilnih i vojnih helikoptera, i bespilotnih letelica za koje je Sekretarijat naveo da su se prvobitno koristili za nadzor, ali da se sada koriste za napade na ukrajinske snage.

Dodaje se i da su poslanici ruske Dume podržali napore Kremlja da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i sporazume kojima se priznaje samo-proglašena nezavisnost "taakozvanih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike".

Sankionisana je i sama Duma kao enitet, a američke vlasti su ocenile da donji dom ruskog parlamenta "koristi zakonodavna ovlašćenja da napada disidente i političke protivnike, remeti slobodan tok informacija i ograničava ljudska prava i osnovne slobode ruskih građana". Vlada SAD je uvela sankcije i protiv Hermana Grefa, direktora Sberbanke i "bliskog saradnika" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Novom rundom američkih sankcija obuhvaćeni i pripadnici ruske elite, članovi njihovih porodica i imovina - 17 članova odbora PJSC Sovkombanke, protiv koje su već uvedene sankcije, Genadij Timčenko, vlasnik Volga grupe i Transoila, njegova supruga Elena i ćerka Natalija Brauning, te Ksenija Frank, članica odbora Transoila i njen suprug Gleb, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Cilj Sjedinjenih Država je da sa partnerima i saveznicima, pogode srž kapaciteta Rusije da ratuje i izvrši agresiju protiv drugih zemalja, uključujući Ukrajinu. Nastavićemo da namećemo posledice dok Putin ne okonča rat bez povoda protiv Ukrajine. Pozivamo one najbliže Putinu da javno osude ovaj hladnokrvni rat koji je izazvao nezamislivu smrt stotina civila, uključujući i dece, i najveću humanitarnu katastrofu u Evropi od Drugog svetskog rata", poručio je Blinken u saopštenju.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se i da američke vlasti mogu da sankcionišu ruske transakcije povezane sa zlatom.

U Briselu, lideri G7 najavili su da uvode ograničenja na transakcije u zlatu ruske Centralne banke.

Prethodne sankcije protiv pripadnika ruske elite, centralne banke i ruskog predsednika nisu uticali na ruske zalihe zlata koje Putin akumulira nekoliko godina, prenosi agencija Asošijeted pres. Rusija ima oko 130 milijardi dolara u rezervama zlata, a Banka Rusije je objavila 28. februara da će nastaviti da kupuje zlato na domaćem tržištu dragocenih metala.

G7 i Evropska unija takođe su objavili novi plan da dele informacije i koordinišu odgovore da bi srečili Rusiju da izbegava posledice sankcija koje su zapadne zemlje uvele od invazije 24. februara.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su nekoliko rundi sankcija, uključujući i protiv najvećih kreditnih institucija i ruskog lidera, od kako su ruske snage pre mesec dana napale Ukrajinu, što je najveći napad na jednu evropsku državu od Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG