Linkovi

Američko osoblje OEBS-a napušta Donjeck


Pripadnici misije OEBS-a u Ukrajini
Pripadnici misije OEBS-a u Ukrajini

SAD su saopštile da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu, ali su napomenule i da putevi za diplomatski dogovor ostaju otvoreni.

Vašington je naredio većini osoblja iz ambasade u Ukrajini da smesta napusti zemlju, a isto su uradile i druge zapadne zemlje.

"Naredili smo većini Amerikanaca da napuste ambasadu u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Američko osoblje pri misiji OEBS-a u Ukrajini počelo je da se evakuiše iz Donjecka u nedelju, saznaje Rojters. OEBS, između ostalog, ima civilnu posmatračku misiju u proruskom, separatističkom Donjecku i Lugansku, gde od 2014. traje rat u kojem je poginulo više od 14.000 ljudi.

Australija je takođe saopštila da evakuiše svoju ambasadu u Kijevu, a premijer Skot Morison optužio je Kinu da je "uznemirujuće tiha" kada je reč o ukrajinskoj krizi.

Obuka američkih i ukrajinskih vojnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u subotu sa kolegama iz Južne Koreje i Japana i poručio da diplomatski putevi ostaju otvoreni.

"Moskva može jednostavno da krene tim putem tako što će deeskalirati situaciju, umesto što je eskalira", kaže Blinken.

Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu, a upozorenja sa Zapada tumači kao "histeriju".

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su u subotu telefonom oko jednog sata, ali nikakav napredak nije postignut. Zvaničnik Bajdenove administracije kazao je da je razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nema promene.

Iz Kremlja je saopšteno da je Putin rekao da Vašington nije uzeo u obzir zabrinutost Rusije za bezbednost, niti da su razmotreni njeni glavni zahtevi.

XS
SM
MD
LG