Linkovi

Vučić u Kini na otvaranju Olimpijskih igara, najavljen susret sa Šijem


Aleksandar Vučić i Ši Đinping u Pekingu, april 2019.
Aleksandar Vučić i Ši Đinping u Pekingu, april 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Kinu gde će prisustvovati zvaničoj ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Tokom posete Pekingu, Vučić će se sastati sa predsednikom Kine Ši Đinpingom, najavljeno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je na Instagram nalogu objavio fotografije i snimke sa Nacionalnog stadiona u Pekingu, na kojem su svečano otvorene Zimske olimpijske igre.

"Izutetna je čast i privilegija prisustovati otvaranju 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Ovaj veličanstven događaj posmatram sa knezom Albertom II od Monaka koji me uskoro očekuje u zvaničnoj poseti".

Kako prenosi RTS, sastanak Vučića i Šija planiran je za subotu.

Poslednji put su se sreli uživo u Kini 2019, a tokom 2020. i 2021. su se nekoliko puta sastali virutelno, između ostalog i na samitu Kine i zemalja Centrale i Istočne Evrope, 17+1.

SAD su ranije pozvale zemlje da na diplomatskom nivou bojkotuju otvaranje Zimskih olimpijskih igara zbog odnosa Pekinga prema muslimanskoj manjini Ujgurima.

Kina i Srbija imaju potpisano Sveobuhvatno strateško partnerstvo iz 2016. Dve zemlje sarađuju u izgradnji infrastrukture, u oblastima ekonomije, vojske.

Najveći kineski investitori su kompanija Ziđin koja je 2018. godine investirala u RTB Bor i kompanija Hestil koja je preuzela Železaru Smederevo 2016. godine. Pored Zrenjanina se gradi i fabrika guma Linglong. Pomenute kineske kompanije deo javnosti u Srbiji kritikuje zbog tvrdnji da ne poštuju propise o zaštiti životne sredine i da je zagađuju.

XS
SM
MD
LG