Linkovi

Eskobar i Lajčak u Beogradu: Podrška nastavku dijaloga, obe strane da ispune obaveze


Vučić razgovarao sa Eskobarom i Lajčakom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom. Nakon odvojenih sastanaka održan je trilateralni, a teme razgovora bile su dijalog Srbije i Kosova, stabilnost u regionu i ekonomski napredak Srbije i Zapadnog Balkana.

Američki i evropski diplomata istakli su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine i naglasili da je važno da obe strane ispune svoje obaveze iz dijaloga, a preneli su i podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Vučić je kazao da je Srbija ozbiljan i pouzdan partner u svim potpisanim sporazumima i da ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na "kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora".

Predsednik Srbije je, kako se navodi, zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i naglasio da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Lajčak je, kako se ističe, posebno naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga i budućnosti celog regiona u EU, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma, piše u saopštenju.

Lajčak i Eskobar će u Beogradu boraviti i u četvtrak, a njihovo obraćanje javnosti planirano je za četvrtak popodne.

Eskobar i Lajčak o obavezama Kosova i Srbije u dijalogu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Dvojica zvaničnika su u Beograd došla iz Prištine, gde su sa kosovskim zvaničnicima razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova, koji je u zastoju.

Između ostalog, rečeno je da se dogovori koji su postignuti u Briselu moraju poštovati, a tu spada i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Evropski i američki diplomata su poručili da dvema stranama u dijalogu neće biti nametnuto rešenje, već da do njega moraju same da dođu.

Razgovori Beograda i Prištine u Briselu, kojima posreduje EU, već mesecima stoje u mestu.

XS
SM
MD
LG