Linkovi

Protest sindikata: Porodicama preminulih lekara dodeliti nacionalne penzije


Sindikat lekara i farmaceuta održao je komemorativni skup svojim kolegama preminulim od koronavirusa, ispred Vlade Srbije, u Beogradu, 15. februara 2021. (Foto: Rade Ranković, VoA)
Sindikat lekara i farmaceuta održao je komemorativni skup svojim kolegama preminulim od koronavirusa, ispred Vlade Srbije, u Beogradu, 15. februara 2021. (Foto: Rade Ranković, VoA)

Čitanjem imena 105 lekara i zdravstvenih radnika preminulih od posledica koronavirusa počeo je komemorativni skup ispred Vlade Srbije, koji je u ponedeljak organizovao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Skup je simbolično organizovan u 12,05 časova, prisutni zdravstveni radnici i građani su zaustavili saobraćaj ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, a obraćajući se okupljenim predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je poručio da oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije i za lekare koji su platili svojim životima borbu sa epidemijom, kako je rekao, neće imati mira.

Prvi zahtev koji je upućen Vladi je da se porodicama svih zdravstvenih radnika koji su tokom pandemije umrli na radnom mestu dodele nacionalne penzije. Panić je kao zahtev naveo i da se konačno donese pravilnik o upućivanju zdravstvenih radnika u kovid jedinice, kao i da se u kovid bolnicama na radu može biti najviše mesec dana:

"Posledice ovoliko preminuih zdravstvenih radnika će se osetiti tek za pet do deset godina. U toku je optimizacija zdravstvenog sistema. Neko presipa iz šupljeg u prazno. Belgijska firma, konsultantska firma iz Hrvatske i Naled iz Srbije su rešili da od trista i nešto zdravstvenih ustanova u Srbiji ostane 117. Kažu to će omogućiti bolju dostupnost zdravstvene zaštite građanima. Pa kako?"

Takođe, zahtev sindikata je i da se svi nezaposleni lekari, medicinske sestre i tehničari prime u stalni radni odnos na neodređeno vreme, jer su njihove kolege izgubile život zbog iscrpljenosti u angažovanju u borbi protiv korone.

Na pitanje Glasa Amerike koji je sledeći korak Sindikata lekara i farmaceuta, Tatjana Vešović iz rukovodstva Sindikata poručuje da je naredni korak protest:

"To znači da je ovo poslednja opomena Ministarstvu zdravlja i Vladi da je potrebno da razgovaraju sa nama. Sve zahteve koje smo godinama predavali i Ministarstvu zdravlja i upozoravali na situaciju u našem zdravstvu - Vlada je ostala nema, Ministarstvo je ostalo nemo. Da li je moguće da neće Ministarstvo da razgovara sa ljudima koji su nosioci zdravstvene zaštite, koji su odgovorni", rekla je Vešović.

Na kraju komemorativnog skupa okupljeni su položili cveće i zapalili sveće preminulim lekarima.

XS
SM
MD
LG