Linkovi

Sezona praznika u Americi puni bolnice


Lečenje pacijenta obolelog od Kovida 19 u bolnici u Orlandu, Floridi
Lečenje pacijenta obolelog od Kovida 19 u bolnici u Orlandu, Floridi

Broj obolelih od koronavirusa u SAD nastavlja da raste u sezoni praznika, a okupljanja sa porodicom i prijateljima mogla bi dodatno da pogoršaju situaciju.

U Kaliforniji su uvedene nove restrikcije i zatvaranja, jer u bolnicama nema dovoljno kreveta. Nije više dozvoljeno jesti u restoranima, frizerski saloni su zatvoreni, kao i mnoge druge delatnosti. Najteža situacija je u San Dijegu i Los Anđelesu, a očekuju se i nove restrikcije u području oko San Franciska.

U SAD je zabeleženo rekordnih 228 hiljada novozaraženih u petak, prema podacima univerziteta Džons Hopkins. Dnevno se registruje i na hiljade mrtvih.

Skok u broju obolelih dogodio se nakon Dana zahvalnosti, kada su milioni Amerikanaca, uprkos upozorenjima, putovali da praznik provedu sa porodicom.

U Arizoni je zabeleženo čak 6.800 inficiranih u jednom danu, a nadležni su tražili od građana da nose maske svuda van kuće, čak i kada su sa ljudima koje poznaju.

"Moramo se ponašati kao da su svi oko nas potencijalno inficirani", rekla je doktorka Kara Krajst, direktorka Uprave za javno zdravlje u Arizoni, u državi u kojoj takođe skoro da nema mesta u bolnicama.

I u drugim državama zvaničnici upozoravaju da će se, posle Dana zahvalnosti, bolnice napuniti.

"Za manje od nedelju dana imamo skok od pet na šest hiljada novozaraženih dnevno", kaže Mendi Koen, sekretarka za zdravstvo Severne Karoline.

U Sent Luisu, Mizuriju, dve dečje bolnice otvorene su za pacijente koji nemaju Kovid 19, a napravljena je i privremena mrtvačnica.

Bolnice ne samo da imaju manjak kreveta za pacijente, već je i sve više obolelih zdravstvenih radnika.

"Mnogo nas brinu putovanja oko Dana zahvalnosti, kao i praznična okupljanja", kaže doktor Adnan Munkara iz klinike u Detroitu, Mičigenu. Broj obolelih zdravstvenih radnika u klinici u kojoj radi skočio je na 576, dok je pre nedelju dana bio 378.

XS
SM
MD
LG