Linkovi

Vučić: Mandatarka za sastav Vlade je Ana Brnabić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras u Palati Srbija da će kandidatkinja za sastav nove Vlade Srbije biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić, tri i po meseca posle održanih parlamentarnih izbora.

"Ona je vodila disciplinovanu politiku, nije se dodvoravala ni stranim centrima moći ni onima u zemlji...Ana Brnabić je odana svojoj zemlji, ne živi za to da ode na sofu kod nekog stranca i ogovara svoju zemlju"​, rekao je predsednik uz opasku da "nije imao mnogo velikih stvari da joj zameri".

Predsednik Srbije je dodao da je dosadašnja premijerka imala dobre ekonomske rezultate, da je stopa nezaposlenosti niska, da je izvoz IT sektora 5,8 odsto BDP-a.

Vučić je rekao da je Ani Brnabić predložio da se uvedu još dva ministarstva: za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog, a drugo za brigu o porodici i deci. Kaže da je od Brnabić tražio da polovinu Vlade čine žene.

Nije hteo da otkrije ko će biti koalicioni partneri SNS, ali je nagovestio da "očekuje velike promene u Vladi", o čemu će se znati više u narednim danima.

Koji su zadaci nove vlade?

Pobednička izborna lista SNS "nosi ogromnu odgovornost" i sa takvim odgovornošču treba pristupiti rešavanju problema i izazova koji su pred zemljom, rekao je Vučić.

On je istakao da je prvi izazov pitanje Kosova, zatim situacija sa koronavirusom kada zahladni i funkcionisanje države u vreme pandemije, zatvorenih granica.

"U politici koju budemo vodili, Srbija se diči sa tri činjenice: da je slobodna i nezavisna država, da se nalazi na evropskom putu i da će čuvati prijateljstvo i sa Rusijom, Kinom i graditi bolje odnose sa SAD. Nova vlada imaće cilj da u narednom periodu, četiri godine, da se podigne ekonomska snaga Srbije, dalja izgradnja puteva, pruga i svega što je ugovoreno i da se radi na novim projektima i da se krene žestoko i ofanzivno u nove projekte. Jedan od novih projekata, očekujem do kraja 2021. da se krene sa izgradnjom metroa u Beogradu".

Vučić je rekao da će nova vlada imati zadatak i da održi mir i stabilnost i ponovio da ne podržava zamrnuti konflikt sa Albancima.

"Želimo kompromis, ali na poniženje Srbija ne sme da pristane. To su bili moji zahtevi mandataru i većini u Narodnoj skupštini", rekao je predsednik i dodao da je "važno osnažiti armiju i policiju".

Objavi predsednika prethodila je sednica Predsedništva SNS.

Parlamentarni izbori održani su 21. juna, a SNS je osvojila ubedljivu većinu. U parlament su još ušle SPS i SPAS Aleksandra Šapića, i manjinske stranke.

Na početku izlaganja, predsednik je zahvalio građanima "što su u velikom broju izašli na izbore".

"Da demokratija ne trpi i da ne tražimo izgovore kroz koronu da odložimo izbore i uvodimo diktaturu...Veoma je važno da su izbori protekli mirno, bez gotovo ikakvih incidenata, veoma je važno da su građani Srbije pokazali koliko poštuju demokratiju i da im je stalo da izađu na izbore", rekao je predsednik Srbije.

Izlaznost na izbore bila je 48,93 odsto, prema podacima RIK-a.

Skupština Srbije je konstituisana 3. avgusta, ali su samo potvrđeni mandati poslanicima, i nisu izabrani predsednik, potpredsednik Skupštine, kao i predstavnici radnih tela.

Predsednik Srbije je vladu najavljivao nekoliko puta, pošto su konsultacije sa onima koji su ušli u parlament održane tokom jula.

XS
SM
MD
LG