Linkovi

Vašington: Rodila se beba panda


Panda Mej Sijang (Foto: AP/Smithsonian National Zoo)

Panda Mej Sijang porodila se u Smitsonijan zoološkom vrtu u Vašingtonu. Kako se navodu u saopštenju vrta, "odmah je uzela mladunče u naručje i počela da ga mazi i brine o njemu. Tim koji je zadužen za pande, čuo je bebu pandu kako se oglašava".

Pol bebe se još ne zna, tim koji je zadužen za pande navodi da se Mej neće odvajati od bebe narednih nedelju dana, čak ni da jede i spava. Tradicionalno, neće dobiti ime prvih 100 dana. Prve zvuke bebe pande, možete čuti na snimku koji je na Instagramu podelio Smitsonijan zoološki vrt.

Za one koji vole pande, postoji kamera koja uživo prenosi šta rade ove životinje u zoološkom vrtu. Prošle nedelje, broj poseta porastao je za 1200 odsto. Takođe se koristi da se prati kako su mama i beba.

"Velike pande su međunarodni simbol za ugrožene vrste i nadu. Sa ovim novim mladunčetom, presrećni smo što svetu u ovom trenutku dajemo tako jako potreban trenutak čiste radosti", naveo je Stiv Monfort, direktor u Džon i Adrijen Mars Institutu za biologiju, Smitsonijan zoološkog vrta u Vašingtonu.

Monfort navodi da je Mej, stara 22 godine, imala malo šanse da iznese trudnoću.

"Ipak hteli smo još jednom da pokušamo da pružimo priliku njenoj vrsti da opstane".

Ona je najstarija panda koja se porodila u SAD. Najstarija u svetu se porodila u Kini sa 23 godine.

Mej ima tri živa potomka, Taj Šan, Bao Bao i Bej Bej, koji su prebačeni u Kinu pre nego što su napunili 4 godine, kako je u dogovoreno sa kineskom vladom.

Zoološki vrt je otvoren sa limitiranim pristupom, ali je deo sa pandama i dalje zatvoren.

Pande su po rođenju male kao pakovanje putera. Roze su i bez dlake, crno i belo krzno, obeležje pandi, stiže tek kasnije.

Mej je oplođena veštačkom oplodnjom, proces koji je morao da se izvede uz sve mere predostrožosti zbog koronavirusa.

Otac je Tjan Tjan, i korišćena je samo smrznuta sperma, te je ovo i prva takva uspešna oplodnja u Americi. Uglavnom bi se koristila sveža i smrznuta zajedno.

"Tata" je celo jutro proveo napolju, a velike pande žive poprilično samotnjački, da su na slobodi, nikada ne bi verovatno ni upoznao svoje dete.

"Mužjak nema neku ulogu u brizi o detetu, on je od jutros verovatno samo mislio na to šta ima da se jede", navodi Monfort.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG