Linkovi

Javnost učestvuje u "krštenju" bebe pande


Prema kineskoj tradiciji, za davanje imena detetu čeka se 100 dana. Ta tradicija je poštovana i u slučaju miljenice vašingtonskog Zoo vrta - mladunčeta džinovske pande.

Prošlo je skoro 100 dana otkad su Maj Šong i Tjen Tjen doneli ćerku na svet. Ćerka je panda, a svet je zoološki vrt, ovde u Vašingtonu. Mladunče međutim još nema ime. Prema jednoj kineskoj tradiciji, za davanje imena detetu se čeka 100 dana. Glasanje za ime na internetu zatvoreno je nešto pred ponoć 22. novembra, a 1. decembra svet će najzad saznati ime najnovijeg člana zoološkog vrta.

Pozdravite Bao Bao, Ling Hva, Long Jun, Mulan ili Žen Bao – ne znamo tačno koje od ovih imena će biti izglasano, ali saznaćemo 1. decembra.

“Davanje imena je otvoreno za javnost. To je njihova šansa da budu deo iste one histerije oko pande u kojoj smo mi ovde u Vašingtonu”, kaže Lori Tomson iz Nacionalnog Zoo vrta u Vašingtonu.

Sve je počelo u avgustu kada je Maj Šong rodila mladunče pande. One su bile nerazdvoje i u prvih nekoliko dana postale su zvezde sopstvenog rijaliti šoua putem Panda kema Nacionalnog zoološkog vrta. Lori Tomson radi kao biolog u zoološkom vrtu.

“Ona trenutno nije napolju, ali kad bude počela da izlazi ovde će biti ludo jer će svi želeti da vide mladunče napolju”.

Tata je druga priča. Njega je lako naći.

“Ovo je Tjen Tjen, naš 16-ogodišnji mužjak. Verovatno je proveo veći deo jutra jedući, Sad drema. To je tipično za pande”, kaže Martin Diri iz Nacionalnog zoo vrta.

Marti Diri se brine o životinjama i kaže da fascinacija pandama nije potpuno naučna.

“Vrlo su slatki. Budimo iskreni. To su crno-bele mede. Užasno su slatki”.

Kustos Brendi Smit kaže da je za “pandamonijum” najviše zaslužna misterija oko pandi.

“Dosta ljudi misli da oni zapravo nisu medvedi. Oni jesu medvedi. Medvedi koji jedu travu, što je vrlo neobično”.

Šta?

“Često to čujemo: koje su ovo životinje? To su medvedi, zapravo medvedi. Samo što ih zanima da jedu travu”, ističe Brendi Smit.

Proces davanja imena svakako nije visoka nauka, a dečaci i devojčice, posetioci Zoo vrta, imaju svoje favorite:

“Ja kažem Mulan”.

“Oni su glasali za Mulan, ja za Bao Bao”.

“To je princeza iz Diznijevog filma”.

“Ja sam glasala za Mulan kao i većina nas”.

Mulan je mitska kineska žena ratnik i zvezda Diznijevog filma. Ali ova panda je prava zvezda.

Mladunče će provesti naredne 4 godine u Vašingtonu, a onda će otputovati u Kinu da uspostavi sopstvene ljubavne veze i dobije svoje mladunce. Pandastično.
XS
SM
MD
LG