Linkovi

Zoološki vrt poznat po pejzažu i otvorenim prostorima za životinje


Na četrdesetak hektara Zoološkog vrta u San Dijegu, u Kaliforniji, više od četiri hiljade primeraka retkih i ugroženih životinja predstavljaju više od 800 vrsta i podvrsta, a u izuzetnoj botaničkoj zbirci je više od 700 egzotičnih biljaka.

Zoološki vrt u San Dijegu poznat je po divnom pejzažu i otvorenim prostorima za životinje. Mnogi posetu vrtu smatraju retkom prilikom da vide neke od najugroženijih i najdragocenijih vsta i nauče nešto o tome kako mogu da pomognu u njihovom spasavanju. Džon Baret i njegova supruga su godinama redovni posetioci vrta.

«U ovdašnjem Zoološkom vrtu imaju i lepog polarnog medveda, a nedavno sam čitao da su ti medvedi zbog globalnog zagrevanja sve ugroženiji. U tom smislu, ovo mesto bi nažalost za neke životinje moglo da bude poslednje utočište», kaže Baret.

Posvećen očuvanju i zaštiti ugroženih vrsta, Zoološki vrt u San Dijegu ima jedan od najvećih zoološki orijentisanih istraživačkih centara na svetu, koji je usredsređen na zaštitu najugroženijih vrsta, kaže Greg Visino, nadzornik za negu životinja u vrtu.

«Jedna od stvari koje su važne za ove kritično ugrožene vrste jeste da se vodi računa da se odneguju na prikladan način, tako da kasnije možemo da ih prebacujemo iz jednog zoološkog vrta u drugi», kaže Visino.

Prvi panda koji se rodio u Severnoj Americi i odrastao – rodio se u zoološkom vrtu u San Dijegu, koji u ovom trenutku ima najveću populacija velikih panda van Kine. Bambus kojim se pande hrane, gaji se i na zemljištu samog vrta i na još nekoliko lokacija, da bi se obezbedilo dovoljno dnevnih obroka za pande. Još jedna omiljena životinja koju vole Kori Bart i njena deca je orangutan.

«Tačno je, mnogo vole majmune. I kod kuće stalno pričaju o njima», kaže ona.

Orangutani su deo programa zaštite ugroženih vrsta od istrebljenja.

«Podižući svest o tome i prikupljajući sredstva, u stanju smo da pomognemo i drugim organizacijama, Međunarodnom fondu za orangutane i sličnim organizacijama koje aktivno rehabilituju životinje i vraćaju ih u prirodu», kaže nadzornik vrta.

Zoološki vrt u San Dijegu pruža posetiocima jedinstvenu priliku da nauče nešto o ugroženim vrstama – u jednom od najlepših američkih gradova.

XS
SM
MD
LG