Linkovi

NATO preduzima humanitarnu akciju za spasavanje članica od pandemije koronavirusa


Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi vazduhoplovni general Tod Volters
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi vazduhoplovni general Tod Volters

Pripadnici operacija Severno-atlantskog saveza trajno su usredsređeni na suzbijanju i odbranu evroatlantskog prostora. Upotrebićemo našu stručnost i komandu da olakšamo napore u borbi protiv COVID-19, pomažući pri tom sve NATO saveznike, saopštio je Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, američki vazduhoplovni general Tod Volters.

General Volters je na sastanku u Briselu u četvrtak dobio zadatak da upotrebi sve raspoložive potencijale Zapadne alijanse u borbi protiv pandemije Kovida 19. General Volters je na položaj komandanta operativnog dela nove misije postavio francuskog general-potpukovnika Olivijea Ritmana, koji trenutno služi kao zamenik komandanta Savezničke operativne komande.

Francuski general sa 35 godina vojničkog staža u svom saopštenju je istakao:

"Kao deo ukupnog rada na jačanju odbrane, komande pojedinačnih članica NATO sarađuju generacijama sa svim otalim saveznicima u cilju poboljšanju spremnosti Alijanse za sve moguće situacije. Upotrebićemo sve postojeće kapacitete širom Alijanse za suzbijanju pandemije koronavirusa”.

Komanda avezničkih snaga jedna je od dve strateške komande NATO-a. Njen primarni zadatak je očuvanje mira i pružanje bezbednosti i odbrane za gotovo milijardu ljudi u savezničkim zemljama. Komanda takođe rutinski primenjuje strateško multilatralno planiranje i koordinaciju rada na nivou vlada u rešavanju kriza.

Sastanak ministara

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters u četvrtak je preuzeo misiju nazvanu “Dobar Samarićanin” sa zadatkom obuzdavanja Kovida 19. Ta odluka je doneta na zatvorenom sastanku ministara spoljnih poslova članica NATO u Briselu.

Postoji samo jedna multilatelarna organizacija u svetu koja kao NATO poseduje strogo hijerarhijsku komandnu strukturu za vanredne situacije, stručno osoblje za izvršavanje najsloženijih operacija, i čija je jedina misija odbrana svojih članica. NATO je namerno tako i smišljen, kažu severnoatlantski saveznici.

Koronavirus je pritom najdestruktivnija sila koja je pogodila bilo koju NATO saveznicu od kraja Drugog svetskog rata do danas. Broj američkih žrtvava je do sada već premašio broj poginulih Amerikanaca u terorističkim napadima na Njujork i Vašington, 11. septembra, 2001.

Vrhovnom komandantu savezničkih snaga američkom generalu Voltersu je danas takođe naloženo da preduzme sve potrebne mere za zaštitu NATO saveznika i u tu svrhu pokrene ogromnu mašineriju Severnoatlantskog saveza. U ovom slučaju se ne radi o pokretanju vojske i naoružanja, već o vojnim lekarima, medicinskim sestrama i logističarima i o najsavremenijoj medicinskoj opremi, kakvu retko ko drugi poseduje u svetu.

Za razliku od Evropske komisije - jedna od predloženih organizacija za nosioca akcije u borbi protiv koronevirusa - NATO ima racionalizovanu komandnu strukturu, sa isključivo jednim šefom, Vrhovnim komandantom. Generalu Todu Voltersu je pružena prilika da donosi odluke na način na koji, takođe, retko ko može. Severnoatlantski savez okuplja zemlje koje pojedinačno možda ne mogu da učine mnogo, ali udružena alijansa itekako može.

Glavno pitanje na dnevnom redu današnjeg zatvorenog sastanka u Briselu bilo je što brže pokretanje efikasne akcije za spasavanje miliona građana Evrope i velikog broja američkih vojnika raspoređenih na evropskom tlu.

U nedavnoj analizi u uticajnom američkom časopisu Spoljna politika, britanska analitičarka Elizabet Bro obrazlagala je ideju ne samo suvim brojkama, već je dala predlog da NATO savez akciju nazove “Misijom dobrog Samarićanina.”

NATO nema bolju priliku od ove, kaže ona.

“Današnja generacija, ali i buduće generacije, u slučaju novog globalnog haosa slično KOVID-u19, setiće se da je upravo NATO preuzeo odgovornost za pružanje humanitarne i medicinske pomoći zemljama članicama koje je virus najteže pogodio”.

XS
SM
MD
LG