Linkovi

SZO poziva na pooštravanje propisa o elektronskim cigaretama


Tvrdnje o manjoj štetnosti e-cigareta od običnih nisu dokazane, kažu stručnjaci u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji
Tvrdnje o manjoj štetnosti e-cigareta od običnih nisu dokazane, kažu stručnjaci u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na pooštravanje propisa o reklamiranju i prodaji elektronskih cigareta, u trenutku kada se sve više priča o štetnosti tih proizvoda.

Zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva i oboljenja širom sveta koji se povezuju sa konzumiranjem elektronskih cigareta. Poslednji smrtni slučajevi zabeleženi su u Belgiji i na Filipinima.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da je uznemiravajuće to što se e-cigarete i dalje reklamiraju kao proizvodi koji su zdravi i koji mogu da pomognu pušačima da se odviknu od nikotina.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer kaže za Glas Amerike da su ovakve tvrdnje proizvođača elektronskih cigaretra nedokazane.

"Iako su elektronske cigarete, koje takođe imaju nikotin, manje štetne od običnih, ne znači da su bezazlene. Proizvode toksične čestice koje mogu da doprinesu značajim patološkim promenama".

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da je u 24 savezne države i Distriktu Kolumbija od konzumiranja elektronskih cigareta umrlo najmanje 42 ljudi, dok je više od 2100 obolelo.

Uprkos tome, elektronske cigarete su tražen proizvod. Broj korisnika je porastao sa 7 miliona u 2011. na čak 41 milion ljudi u 2018. Profit se takođe povećao sa 6,9 milijardi dolara pre pet godina na 19 milijardi koliki je danas.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da treba da počnu dugoročne studije o štetnosti elektronskih cigareta, dok UN preporučuju ograničenja slična onima koja se primenjuju na ostale duvanske proizvode.

XS
SM
MD
LG