Linkovi

Upad naprednjaka približio rektorku i studente u protestu


Arhiva - Studenti okupljeni u inicijativu "1 od 5 miliona" tokom protesta ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, 19. jula 2019. (Foto: "1 od 5 miliona")
Arhiva - Studenti okupljeni u inicijativu "1 od 5 miliona" tokom protesta ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, 19. jula 2019. (Foto: "1 od 5 miliona")

Ako se i činilo da studenti koji blokiraju Rektorat BU i rektorka Ivanka Popović nisu na istoj strani, Srpska napredna stranka je neplanirano uspela da ih približi. Nakon upada aktivista SNS u Rektorat i rektorkine osude tog poteza, studenti koji drugu nedelju drže Rektorat u blokadi su najavili da će u ponedeljak otpočeti pregovore sa rektorkom. Možda i važnije od toga, poručili su da će stati u njenu zaštitu ukoliko bude trpela posledice zbog osude upada aktivista vladajuće SNS u rektorat.

Poslednje izjave u javnosti pokazuju spremnost obe strane da započnu pregovore, ali sagovornici Glasa Amerike, profesori Beogradskoh univerziteta, upozoravaju na to da studenti u protestu možda prave grešku.

Rektorat - pogrešna adresa?

Profesor Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić smatra da su studenti - na pogrešnoj adresi. U izjavi za Glas Amerike podseća da je univerzitet, po njegovom shvatanju, "konfederacija fakulteta" i da su fakulteti, a ne Rektorat, odgovorni za odluke koje se donose u domenu njihovih naučnih oblasti.

"Da pojasnim, ja kao profesor istorije ne bih voleo da mi se bilo koji rektor meša u posao, da komentariše moj rad ili moje doktorante, a da nije stručnjak iz iste naučne oblasti", kaže Samardžić i nastavlja "da je bilo preterano očekivati od rektorke da se izjasni konretno o doktoratu Siniše Malog u tom smislu da li je u pitanju plagijat, ili nije plagijat".

"Time se skrenula pažnja sa Fakulteta organizacionih nauka (FON) koji je najodgovorniji za ovu situaciju i koji je kolektivno pokušao da zaštiti Sinišu Malog od stručne javnosti koja je ukazivala na neregularnosti u njegovom doktoratu. Naravno da se studenti nisu usudili da blokiraju FON, jer su verovatno znali da bi ih odande odmah izbacila policija", kaže Samardžić i dodaje da su studenti znali da je rektorka "u tom smislu slabija", ali i da kao "jedna korektna osoba neće zvati policiju".

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta u penziji, usprotivila se narativu prema kome su studenti "upali" u rektorat.

"Oni nisu upali, univerzitet je zajednica studenata i nastavnika, onih koji uče i onih koji podučavaju, i oni su tu kod svoje kuće. Naravno, oni nisu kod svoje kuće pod redovnim uslovima, nego zato što protestuju", rekla je ona za Glas Amerike.

Rakić Vodinelić se složila sa tezom da predlaganje da se smeni Siniša Mali sa mesta ministra, zbog plagiranja doktorata, nije posao rektorke, već da ona treba da omogući da se postupak u vezi sa tim dovede do kraja.

Brnabić: Mali ostaje ministar

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na tu funkciju.

Ona je kazala da je to što se trenutno dešava u Rekotoratu "sramota za Beogradski univerzitet, odnosno tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire".

Premijerka je istakla da se ne zna koji su konkretni zahtevi te grupe od 15 do 20 studenata, koji su "politički aktivisti" i pozvala ih da joj dostave svoje zahteve o kojima je spremna da se odmah izjasni.

Brnabić je dodala da ne može i ne želi da se meša u autonomiju univerziteta i apelovala na studente koji blokiraju Rektorat da omoguće studentima da dobijaju usluge koje su im potrebne i profesorima da nastave svoje aktivnosti.

Poslednja vest


"Tu je procedura za utvrđivanje plagijata, sa izvesnim propustima i previđanjima, koliko-toliko ipak urađena i mislim da je važno to što je to ušlo u pravni tok. Ne možemo zagovarati pravnu državu a baviti se plagijatom i spornim doktoratom na način koji ide van tih institucija. Možda sam naivna, ali ja nekako ipak očekujem da na kraju makar Etički odbor univerziteta, ako smogne snage, utvrdi ono što je za mene očigledno", kaže Rakić Vodinelić.

Vučić demantuje nešto što nije rečeno

Sagovornici Glasa Amerike osvrnuli su se i na reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića od prošle sedmice, u kojoj je on poručio da ministar u vladi ne mora da ima nikakvu diplomu, "da može da ima i samo osnovnu školu", te da je to pitanje političkog izbora, za šta odgovara onaj koji je izbor napravio. Optužio je i opoziciju da stoji iza studentske blokade Rektorata.

"Ne znam da Vučić kao predsednik republike raspolaže ustavnim ovlašćenjima da komentariše sastav Vlade. Spremu svog ministra je trebalo da komentariše predsednica vlade Ana Brnabić", kaže Nikola Samardžić.

"Ana Brnabić bi morala da se odredi prema izjavi predsednika, da li jedan ministar finansija, dakle ministar nadležan za najkompleksniju materija u radu vlade može da bude osoba sa samo osnovnom školom. Ili može biti osoba koja ne samo da je plagirala doktorat - to je manje strašno u svemu ovome - nego osoba koja je žrtvovala ceo univerzitet, a univerzitet bi trebalo da potpiše njegovu doktorsku diplomu, kako bi se sakrio iza svojih nečasnih postupaka", zaključuje profesor Samardžić.

Vesna Rakić Vodinelić ocenjuje da Vučić "vrlo često demantuje nešto što uopšte nije rečeno".

"Nije ovde u pitanju da li ministri moraju da imaju fakultete ili ne moraju. Niko nije opsednut diplomama. Mi koji se bavimo diplomama Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, mi se zapravo bavimo prevarnim i nedostojnim načinom pribavljanja tih diploma", rekla je na podsećajući da Nebojša Steanović ne može da pokaže ni diplomu osnovnih studija.

XS
SM
MD
LG