Linkovi

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, pojačaće se pritisci na Srbiju da prizna Kosovo


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ostavka premijera Kosova "politički trik", da Srbija mora da reaguje odmereno i da će se u narednom periodu povećati pritisci da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Mi razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenjem pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i zato razumem neku vrstu zadovoljstva zbog poziva Ramušu Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", kazao je Vučić u subotu prepodne na konferenciji za novinare zakazanoj nakon jučerašnje ostavke predsednika Vlade Kosova Ramuša Haradinaja.

On je ocenio da će položaj Srba na Kosovu biti još teži nego do danas, a da će politička situacija u Tirani i Prištini "stremiti daljem približavanju i daljem ujedinjavanju i tragičnoj priči po sve nas - velikoj Albaniji".

Vučić je rekao da predviđa da će Haradinaj naredne nedelje otići u Hag i da će ga "odmah pustiti, posle 48 sati" i da će se vratiti kao heroj Albanaca na Kosovu. "Njegova popularnost će se udvostručiti, a popularnost njegovih protivnika padati čak i ako bi pokušali da pronađu nekog drugog, mandat koji nije po volji Ramuša Haradinaja neće biti moguć", rekao je Vučić.

Haradinaj će biti u poziciji da "pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno Kosovo", nastavlja Vučić i dodaje da je cilj da se obezbedi pobeda najtvrđe albanske opcije na izborima na Kosovu i da se obezbedi vladajuća većina bez Srba.

Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo će se intenzivirati, predviđa Vučić:

"Iako ne piše nigde u papirima EU da imamo obavezu da priznamo nezavisnost Kosova, ja vam sada kažem, pritisci će ići u smeru da priznamo nezavisnost Kosova. Šta se iščuđavate, to vam ne kažem prvi put nego deseti, pošto ja razgovaram, ja znam o čemu pričam i ja znam ko mi govori svaki put o neophodnosti priznanja nezavisnosti Kosova, jer tobože Albanci neće biti ničim drugim zadovoljni".

O "modelu dve Nemačke" se više ne razgovara, niti o bilo čemu drugom već da se jedino traži od Srbije da prizna Kosovo, a kada i pokušate da dobijete nešto za Srbiju onda se ti pritisci i iznutra i spolja povećavaju, pri čemu su i pritisci iznutra indukovani spolja, rekao je Vučić.

Za Srbiju je važno da se vrati za pregovarački sto, a ukidanje taksi bilo bio dobar signal, rekao je on i dodao da je on sumnjičav po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG