Linkovi

Krstić: Rebalans budžeta do jeseni


Ministar finansija Srbije poručio da se još rade procene rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu i da ništa nije "katastrofično"...

Ekonomska slika Srbije nije ni malo ružičasta - zbog poplava se kasni sa donošenjem rebalansa budžeta, a procene pokazuju da rasta bruto domaćeg proizvoda neće biti. Ipak, ministri finansija, privrede i državne uprave Lazar Krstić, Dušan Vujović i Kori Udovički očekuju da reforme donesu promene.

Sa izradom rebalansa budžeta krenuće se krajem jula, kada budu urađene procene štete od poplava, a očekuje se da će on biti završen krajem avgusta ili sredinom septembra, najavio je danas ministar finansija Lazar Krstić i dodao da se nakon toga može očekivati nastavak razgovora sa MMF-om o postizanju trogodišnjeg aranžmana.

Na ekonomskom samitu Srbije, Krstić je rekao da se još rade procene rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, a prema nekim preliminarnim procenama doći će do pada, odnosno BDP će se kretati u rasponu od minus 0,5 do nula odsto:

"Ništa od ovoga nije katastrofično. Ali, vi ste već videli da je NBS spustila svoju procenu ekonomskog rasta za ovu godinu, ako se ne varam na nula odsto. Mi u Ministarstvu finansija i dalje radimo na proceni, jer čekamo konačni izveštaj, odnosno kada će tačno površinski kop Tamnava B ponovo biti osposobljen", rekao je Krstić.

Ministarka državne uprave Kori Udovički ocenila je da je potrebno administraciju učiniti delotvornijom, uprkos potrebi da se ona mora racionalizovati. Ona je najavila da će do septembra najverovatnije biti završen zakon o platama u javnoj upravi i istakla da je to najvažnije za pitanje fiskalne konsolidacije.

"Mora se smanjiti broj zaposlenih, to je činjenica. Ali ja još neću da govorim o brojevima, pošto se jako lako u javnosti porede baba i žabe. U Srbiji postoje neracionalnosti – postoje i manjkovi, a postoje i viškovi. Ali viškovi su u velikom broju i obično u manje kvalifikovanim poslovima. Budžet za 2015. godinu mora da odražava isplaniranu racionalizaciju".

Ministar privrede Dušan Vujović najavio je da su danas nacrti zakona o privatizaciji i izmenama i dopunama zakona o stečaju pušteni u javnu raspravu, koja bi trebalo da traje do 14.jula. On je rekao da će javna rasprava biti organizovana u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, kako bi nacrti zakona u toku jula bili usvojeni na sednici Vlade Srbije i upućeni u skupštinsku proceduru.
XS
SM
MD
LG